SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4
jajka,
2/3
szklanki cukru,
6
łyżki oleju,
1 i
1/3 szklanki mąki,
½
łyżki proszku do pieczenia,
1
płaska łyżeczka czerwonego barwnika w proszku,
1
łyżka octu,
Poncz:
½
szklanki wody,
1
kieliszek rumu,
1
łyżka soku z cytryny,
Masa
ananasowa:
1
puszka ananasa,
1
szklanka wody,
1
opakowanie galaretki cytrynowej,
1
łyżka żelatyny,
Masa
advocatowa:
500ml
mleka,
2
opakowania budyniu śmietanowego,
1
opakowanie cukru waniliowego,,
200g
masła,
4
łyżki cukru pudru,
100ml Advocaata Dalkowski,
Dodatkowo:
1
opakowanie okrągłych biszkoptów,
1
tabliczka białej czekolady,
1
łyżka mleka,
różowa
posypka cukrowa do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Biszkopt: Żółtka oddzielam do białek. Białka ubijam na sztywną
pianę. Następnie naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nie
przerywając ubijania dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję barwnik
spożywczy. Ubijam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm
x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 35 minut w
temperaturze 170 stopni.
2.
Poncz: Wodę mieszam z rumem oraz sokiem z cytryny. Ponczem nasączam
upieczony biszkopt.
3.
Masa ananasowa: Ananasa razem z syropem miksuję blenderem na
jednolity mus. Mus przelewam do garnka, wlewam wodę i doprowadzam
do wrzenia. Wsypuję galaretkę oraz żelatynę. Dokładnie mieszam.
Studzę. Gęstniejący mus wykładam na biszkopt. Odstawiam do
stężenia.
4.
Masa advocatowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję
razem z cukrem waniliowym. Masę wlewam do gotującego się mleka.
Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło
razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję
budyń. Dokładnie ucieram. Wlewam advocat. Ucieram. Masę wykładam
na ciasto. Wyrównuję.
5.
Na masie advocatowej układam biszkopty. Białą czekoladę łamię
na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodą. Dodaję mleko. Mieszam
do uzyskania jednolitej masy. Rozpuszczoną czekoladą robię na
wierzchu ciasta esy floresy. Gotowe ciasto posypuję posypką
cukrową i wstawiam na godzinę do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz