SKŁADNIKI:
Ciasto:
2
szklanki mąki,
¾
szklanki wody,
30g
drożdży,
1
łyżeczka cukru,
½
łyżeczki soli,
3,5
łyżki oliwy,
Dodatkowo:
200g
pieczarek,
1
cebula,
100g
szynki,
15
sztuk czarnych oliwek,
10
sztuk pomidorków cherry,
150g
sera żółtego,
bazylia,
sól,
pieprz,
oliwa,
PRZYGOTOWANIE:
1.
Ciasto: W letniej wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę
przesiewam do miski. Wlewam drożdże z wodą. Dodaję sól oraz
oliwę. Wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Przykrywam ściereczką
i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
2.
Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam
pieczarki z cebulą przez około 5 minut. Oprószam solą i pieprzem.
Szynkę kroję w paski. Pomidorki i oliwki kroję w grubsze
plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3.
Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę posypaną mąką.
Rozwałkowuję na grubość 5 mm. Foremką o dowolnym kształcie
wykrawam w cieście kształty. Kawałki ciasta układam na blaszce
wysmarowanej tłuszczem. Na ciasto kładę kolejno
pieczarki, szynkę, pomidory oraz oliwki. Całość oprószam solą,
pieprzem, bazylią oraz posypuję żółtym serem.
4.
Pizzeriny piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Podaję obficie polane ketchupem.
u nas dziś pizza na obiad była :) ups taki niestandardowy obiadek :)
OdpowiedzUsuń