czwartek, 26 października 2017

Jabłka pieczone z orzechami laskowymi i miodem

Jesienią na naszych stołach coraz częściej goszczą jabłka. Dziś mam dla Was przepis na pyszne pieczone jabłka z orzechami laskowymi. Zapach jabłek podczas pieczenia unosi się po całej kuchni. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!!




SKŁADNIKI:
3 duże jabłka,
100g orzechów laskowych,
3 łyżki miodu,
4 łyżki brązowego cukru.

PRZYGOTOWANIE:
1. Miód razem z cukrem rozpuszczam w garnuszku. Dodaję orzechy. Wszystko razem mieszam i smażę około 5 minut. Chwilę studzę.
2. Z jabłek odcinam wierzchołki. Wydrążam gniazda nasienne. Wgłębienia wypełniam farszem orzechowym.
3. Jabłka przykrywam odciętymi wierzchołkami i układam w naczyniu żaroodpornym. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Jabłka podaję z bitą śmietaną lub lodami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz