SKŁADNIKI:
Ciasto:
250ml
wody,
100g
masła,
200g
mąki,
6
jajek,
½
łyżeczki soli,
Krem:
Krem:
600ml
mleka,
2
opakowania budyniu śmietanowego,
1
opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
3
łyżki cukru pudru,
200g
masła,
1
kieliszek Likieru Vanilla Dalkowski,
Dodatkowo:
1
tabliczka białej czekolady,
kolorowa
posypka do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Masło oraz wodą przekładam do garnuszka i rozpuszczam. Dodaję
sól. Stopniowo przesiewam mąkę. Zaparzam ciasto przez około 5 minut,
cały czas mieszając. Ciasto odstawiam do przestudzenia. Do ciasta
dodaję po jednym jajku i miksuję. Ciasto przekładam do rękawa
cukierniczego. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskam
niewielkie ciasteczka. Ptysie piekę około 20 minut w temperaturze
190 stopni.
2.
Krem: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z
cukrem waniliowym. W mleku, które odlałam mieszam proszek
budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję
2 minuty. Studzę. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo
dodaję budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu do kremu wlewam likier waniliowy.
Ucieram.
3.
Krem przekładam do rękawa cukierniczego. Ptysie przekrawam na pół.
Nakładam porcję kremu i sklejam. Czekoladę łamię na kostki i
rozpuszczam nad kąpielą wodną. Czekoladą polewam ptysie robiąc
esy floresy. Wierzch ptysiów posypuję kolorową posypką.
Musze wykorzystać ten przepis w przyszłości !
OdpowiedzUsuń