SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4
jajka,
2/3
szklanki cukru,
1
kopiasta szklanka mąki,
6
łyżek oleju,
1,5
łyżki kakao,
½
łyżki proszku do pieczenia,
1
łyżka octu,
Masa:
150g
serka homogenizowanego waniliowego,
1
opakowanie galaretki żółtej,
1
opakowanie galaretki czerwonej,
1
opakowanie galaretki zielonej,
1
opakowanie galaretki fioletowej,
Dodatkowo:
dowolne
owoce np. brzoskwinie, morele, winogrona,
3
opakowania galaretki pomarańczowej.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając
ubijania dodaję cukier oraz żółtka, Następnie dodaję olej, ocet
oraz mąkę wymieszaną kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto
wykładam na blaszkę o wym. 24cm x 24cm i piekę około 30 minut w
temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu biszkopt
przekrawam na dwa równe blaty.
2.
Każdą z galaretek: czerwoną, zieloną i fioletową rozpuszczam w
jednej szklance wrzątku, przelewam na płaskie naczynie i odstawiam
do stężenia. Stężone galaretki kroję w kostkę. Żółtą
galaretkę rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Studzę. Tężejącą
galaretkę miksuję razem z serkiem homogenizowanym. Dodaję
pokrojone w kostkę galaretki. Mieszam. Masą przekładam upieczony
biszkopt.
3.
Galaretki pomarańczowe rozpuszczam w 750 ml wody. Studzę. Owoce
kroję na mniejsze kawałki i układam na wierzchu ciasta. Zalewam
tężejącą pomarańczową galaretką. Gotowe ciasto wstawiam na 2
godziny do lodówki.
jaki śliczny :)
OdpowiedzUsuń