wtorek, 14 listopada 2017

Cynamonowiec z pianką truskawkową

We wtorkowy wieczór zapraszam na pyszne ciasto, będące połączeniem biszkoptu cynamonowego, pianki truskawkowej oraz dżemu porzeczkowego. Warto w długi jesienny wieczór wypić filiżankę aromatycznej kawy i zjeść kawałek pysznego ciasta.




SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6 jajek,
1 szklanka cukru,
8 łyżek oleju,
1 i 1/3 szklanki mąki,
1,5 łyżki kakao,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżka octu,
1 łyżka proszku do pieczenia,
Pianka truskawkowa,
400g truskawek świeżych lub mrożonych,
2 opakowania galaretki truskawkowej,
300ml śmietany 30%,
1 fix do śmietany,
Dodatkowo:
½ słoiczka dżemu z czarnej porzeczki,
różowe kuleczki zbożowe do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 35cm x 22cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzenia biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.
2. Pianka truskawkowa: Truskawki mrożone odmrażam, ze świeżych usuwam szypułki. Owoce miksuję blenderem na jednolity mus. Mus przelewam do garnka. Doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z fixem. Dodaję tężejący mus. Miksuję. Na końcu do masy wlewam likier truskawkowy. Miksuję.
3. Na jeden blat biszkoptu wykładam piankę truskawkową. Przykrywam drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta smaruję dżemem porzeczkowym. Gotowe ciasto posypuję kuleczkami zbożowymi i wstawiam na godzinę do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz