SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6
jajek,
1
szklanka cukru,
8
łyżek oleju,
1 i
1/3 szklanki mąki,
1,5
łyżki kakao,
1
łyżeczka cynamonu,
1
łyżka octu,
1
łyżka proszku do pieczenia,
Pianka
truskawkowa,
400g
truskawek świeżych lub mrożonych,
2
opakowania galaretki truskawkowej,
300ml
śmietany 30%,
1
fix do śmietany,
Dodatkowo:
½
słoiczka dżemu z czarnej porzeczki,
różowe
kuleczki zbożowe do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając
ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, ocet
oraz mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 35cm x 22cm, wyścieloną
papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 180
stopni. Po przestudzenia biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.
2.
Pianka truskawkowa: Truskawki mrożone odmrażam, ze świeżych
usuwam szypułki. Owoce miksuję blenderem na jednolity mus. Mus
przelewam do garnka. Doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki.
Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam
na sztywno razem z fixem. Dodaję tężejący mus. Miksuję. Na końcu
do masy wlewam likier truskawkowy. Miksuję.
3.
Na jeden blat biszkoptu wykładam piankę truskawkową. Przykrywam
drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta smaruję dżemem porzeczkowym.
Gotowe ciasto posypuję kuleczkami zbożowymi i wstawiam na godzinę
do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz