SKŁADNIKI:
Ciasto:
1,5
szklanki mąki,
½
kostki masła,
3
łyżki cukru pudru,
3
żółtka,
¼
łyżeczki proszku do pieczenia,
Krem:
Krem:
2
jajka,
½
szklanki cukru,
150g
masła,
1,5
łyżki kakao,
1
kieliszek likieru Chocotella Dalkowski,
Dodatkowo:
dowolne
ulubione owoce
PRZYGOTOWANIE:
1.
Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję
cukier puder, żółtka oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto.
Ciasto rozwałkowuję. W cieście wykrawam krążki. Kawałkami
ciasta wyklejam foremki na babeczki. Babeczki piekę około 20 minut
w temperaturze 170 stopni.
2.
Krem: Jajka razem z cukrem ubijam około 15 minut nad kąpielą
wodną. Masę odstawiam do przestudzenia. Masło razem z kakao ucieram na puszystą masę. Dodaję masę jajeczną. Ucieram. Na
końcu do masy wlewam likier. Ucieram.
3.
Masę przekładam do rękawa cukierniczego. Kremem wypełniam wnętrze
upieczonych babeczek. Na wierzch każdej babeczki układam kawałki
ulubionych owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz