SKŁADNIKI:
Ciasto:
½ kg ziemniaków,
½ kg ziemniaków,
1,5
szklanki mąki.
1
jajko,
sól,
sól,
Farsz:
300
g mięsa mielonego wieprzowego,
1
cebula,
sól,
pieprz,
oliwa,
Dodatkowo:
olej
do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Farsz: Cebulę obieram i kroję w kostkę. Mięso mielone oraz cebulę
przekładam na patelnię. Smażę na oliwie około 10 minut. Oprószam
solą i pierzem.
2.
Ciasto: Ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam
i przeciskam przez praskę. Do potrawy można wykorzystać również ziemniaki, które zostały nam z obiadu. Ziemniaki przekładam na stolnicę.
Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto.
3.
Ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Szklanką wykrawam w cieście
krążki. Na środek ciasta kładę porcję farszu mięsnego. Brzegi
zlepiam formując kulkę.
4.
Kuleczki wrzucam na rozgrzany olej i smażę na rumiano. Po wyjęciu odsączam tłuszcz na papierowym ręczniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz