niedziela, 19 listopada 2017

Karkówka pieczona z papryką

Dzisiaj polecam przepis na pyszną karkówkę pieczoną z papryką. Mięso można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ze świeżym pieczywem smakuje wybornie.



SKŁADNIKI:
1,5 kg karkówki,
½ strąka papryki żółtej,
½ strąka papryki czerwonej,
50 ml oleju,
½ łyżeczki czosnku granulowanego,
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
½ łyżeczki pieprzu,
½ łyżeczki soli,

PRZYGOTOWANIE:
1. Papryki kroję w grubsze paski. Karkówkę nacinam z boku, tworząc jeden duży płat mięsa. Mięso rozbijam lekko tłuczkiem. Na środek kładę kawałki papryki. Mięso zwijam w roladę. Odwiązuję do około nicią.
2. Olej mieszam z czosnkiem, papryką, solą oraz pieprzem. Do marynaty wkładam karkówkę. Nacieram i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce.
3. Mięso razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję i układam na blaszce. Mięso piekę około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu usuwam nici. Mięso kroję na porcję. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz