Staub Mini Cocotte - to okrągłe, ceramiczne naczynko do serwowania i przygotowywania potraw. Naczynie ma 200 ml pojemności, doskonale pomieści jedną porcję dania. W naczyniu Staub Mini Cocotte możemy gotować, piec, odgrzewać w mikrofalówce, a nawet serwować potrawy. Jest wykonane z najwyższej jakości materiałów. Wytrzymuje temperaturę do 300 stopni Celsjusza. Jest odporne na wszelakie uszkodzenia i zarysowania. Naczynie pięknie prezentuje się na stole. Jest wykorzystywane do serwowania potraw przez wielu restauratorów na całym świecie.
Testując produkt przygotowałam w nim coś na słodko i coś na słono. Pierwszą potrawą było jajko sadzone na boczku i papryce, drugą crumble z gruszkami. Zarówno jajko, jak i crumble zapiekałam w piekarniku. Naczynko doskonale sprawdziło się w wysokiej temperaturze. Łatwo wyjmuje się je z piekarnika. Ma bardzo wygodne uchwyty, za które możemy łatwo podnieść nawet bardzo gorące danie. Naczynie Staub Mini Cocotte ma dopasowaną pokrywkę z ergonomicznym uchwytem. Dzięki temu potrawy możemy przygotowywać pod przykryciem, zapobiegając przypaleniu. Przygotowane jajko sadzone oraz crumble z gruszkami po wyjęciu z piekarnika chwilę przestudziłam, a następnie podałam w tym uroczym naczynku. Naczynie przepięknie prezentowało się na moim stole.
Poniżej przestawiam przepisy na "Jajko sadzone na boczku i papryce" oraz "Crumble z gruszkami".
Jajko sadzone na boczku i papryce
SKŁADNIKI:
½
strąka papryki czerwonej,
4
plastry boczku parzonego,
2
plastry sera żółtego,
1
jajko,
sól,
pieprz,
oliwa.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Paprykę kroję w paski i podsmażam 3 minuty na oliwie. Boczek oraz
ser żółty kroję w paski.
2.
Na dno małego naczynka Staub Mini Cocotte kładę naprzemiennie paprykę,
boczek oraz ser. Na wierzch wybijam jajko. Oprószam solą oraz
pieprzem.
3. Naczynko przykrywam i zapiekam około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Crumble z gruszkami
SKŁADNIKI:
2
gruszki,
½
łyżeczki cynamonu,
1,5
łyżki masła,
3
łyżki cukru,
3
łyżki mąki.
PRZYGOTOWANIE:
1. Z
masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę.
2.
Gruszki obieram i kroję w większą kostkę. Na dno naczynka Staub Mini Cocotte kładę pokrojone gruszki. Owoce oprószam cynamonem.
3.
Na wierzchu owoce posypuję kruszonką. Piekę około 40 minut w
temperaturze 170 stopni.
4.
Podaję z bitą śmietaną lub lodami.
Naczynko Staub Mini Cocotte spełniło wszystkie moje oczekiwania. Wspaniale przygotowuje i serwuje się w nim potrawy. Produkt jest wart polecenia i zakupu.
Fantastyczne naczynie! Marzę o takich! :)
OdpowiedzUsuń