wtorek, 27 lutego 2018

Sałatka z porem, kukurydzą i makaronem

Zgodnie z tradycją polski stół musi uginać od różnych potraw i smakołyków. Dziś przedstawiam przepis na lekką sałatkę warzywną z makaronem. Sałatkę tę przygotowuję na każdą imprezę. Nie może jej zabraknąć na moim stole.



SKŁADNIKI:
1 por,
½ puszki kukurydzy konserwowej,
½ słoika selera konserwowego,
100g makaronu w kształcie ryżu,
3 jajka,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Pora kroję w półplasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 5 minut pod przykryciem. Następnie odcedzam na sitku i studzę. Kukurydzę oraz selera odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo. Obieram i kroję w małą kostkę. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzam.
2. Do salaterki przekładam pora, kukurydzę, seler, jajka oraz makaron. Dodaję majonez. Mieszam. Sałatkę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Gotową sałatkę wykładam na talerz.


3 komentarze: