wtorek, 6 marca 2018

Panierowane filety pod warzywną kołderką

Jeśli nie macie pomysłu co przygotować na dzisiejszy obiad, to polecam pyszne drobiowe filety zapiekane z serem i warzywami. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Filety można podać z ziemniakami i surówką.




SKŁADNIKI:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka,
1 jajko,
1 i ½ szklanki bułki tartej,
2 marchewki,
1 mały seler,
1 cebula,
½ szklanki wody,
50 g sera żółtego,
sól,
pieprz,
oregano,
oliwa.

PRZYGOTOWANIE:
1. Marchewkę oraz selera obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na patelnię z oliwą przekładam warzywa. Smażę 5 minut. Następnie podlewam wodą i smażę jeszcze przez 10 minut. Warzywa doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz oregano.
2. Filety rozbijam tłuczkiem. Oprószam z dwóch stron solą oraz pieprzem. Mięso maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Na oliwie smażę filety na rumiano w każdej strony.
3. Na usmażone filety kładę porcję przygotowanych warzyw. Wierzch posypuję startym żółtym serem. Filety układam na blaszce i zapiekam około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

2 komentarze:

  1. Świetne i zdrowe danie dla całej rodziny! Pozwolisz, że ukradnę przepis i kiedyś wypróbuję.

    W wolnej chwilii zapraszam Cię na mój blog kulinarny ;)

    https://bitasmietanka.blogspot.com/

    Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. będę musiała spróbować takich kotletów ;)

    OdpowiedzUsuń