wtorek, 22 maja 2018

Dorsz w sosie śmietanowo- koperkowym ze szparagami

Sezon szparagowy w pełni. Dzisiaj proponuję przepis na pysznego dorsza w sosie śmietanowym ze szparagami. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Można ją podać z młodymi ziemniakami.




SKŁADNIKI:
2 płaty dorsza,
1 cebula,
½ wiązki zielonych szparagów,
150 ml śmietany 30%,
½ pęczka koperku,
2 łyżki masła,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Szparagi gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Wyjmuję i kroję na mniejsze kawałki.
2. Cebulę kroję w piórka. Rybę kroję na kawałki. Masło rozpuszczam na patelni. Układam rybę oraz cebulę. Smażę na małym ogniu po około 5 minut z każdej strony.
3. Do ryby dodaję szparagi. Całość zalewam śmietaną. Dodaję posiekany koperek. Wszystko razem duszę około 10 minut. Potrawę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz