SKŁADNIKI:
Biszkopt
jasny:
4
jajka,
2/3
szklanki cukru,
1
kopiasta szklanka mąki,
6
łyżek oleju,
½
łyżki proszku do pieczenia,
1
łyżka octu,
Biszkopt
ciemny:
3
jajka,
½
szklanki cukru,
2/3
szklanki mąki,
4
łyżki oleju,
1
łyżeczka proszku do pieczenia,
½
łyżki octu,
1,5
łyżki kakao,
Masa
truskawkowa:
800
g truskawek,
2
opakowania galaretki truskawkowej,
700ml
śmietany 30%,
2
opakowania śmiet fixu,
1,5
łyżki cukru pudru,
150g
borówek,
Dodatkowo:
100
ml likieru truskawkowego,
100g
płatków migdałowych,
świeże
kwiaty i owoce do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając
ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę,
olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę
o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę
około 30 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt
przekrawam na dwa równe blaty.
2.
Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier i żółtka.
Ubijam. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao
i proszkiem do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę i piekę
około 25 minut w temp. 170 stopni. Upieczone biszkopty jasny i
ciemny nasączam likierem truskawkowym.
3.
Masa truskawkowa: ½ kg truskawek miksuję blenderem na mus. Mus
przelewam do garnka, stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia.
Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną
śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan fixem.
Dodaję tężejący mus truskawkowy. Miksuję.
4.
Pozostałe truskawki kroję w kostkę. Masę dzielę na dwie części.
Do jednej części dodaję truskawki oraz borówki. Mieszam.
5.
Na biszkopt jasny wykładam połowę masy z owocami. Przykrywam
biszkoptem ciemnym. Na biszkopt ciemny wykładam drugą część masy
z owocami. Przykrywam biszkoptem jasnym. Masą truskawkową bez
owoców smaruję boki i wierzch tortu oraz dekoruję brzegi. Płatki
migdałowe prażę na suchej patelni. Studzę. Płatkami obsypuję
boki tortu. Wierzch tortu dekoruję świeżymi kwiatami oraz owocami.
Gotowy tort wstawiam na godzinę do lodówki.
Kasiu torcik wspaniały
OdpowiedzUsuń