SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3
jajka,
½
szklanki cukru,
4
łyżki oleju,
2/3
szklanki mąki,
2
łyżeczki proszku do pieczenia,
½
łyżki octu,
Masa
śmietanowa:
400ml
śmietany 30%,
1
opakowanie fixu do śmietany,
1
łyżka żelatyny,
100ml
wody,
1
opakowanie cukru waniliowego,
1,5
łyżki cukru pudru,
Dodatkowo:
500g
truskawek,
3
opakowania galaretki truskawkowej.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając
ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie do masy dodaję
kolejno olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto
przelewam na blaszkę o wym. 24cm x24cm, wyłożoną papierem do
pieczenia. Piekę około 30 minut w temp. 170 stopni.
2.
Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie.
Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno
razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz śmietan fixem. Dodaję
zimną żelatynę. Miksuję. Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję.
3.
Truskawki obieram z szypułek. Owoce kroję w grubsze plasterki i
układam na cieście.
4.
Galaretki rozpuszczam w litrze wrzącej wody. Odstawiam do
przestudzenia. Tężejącą galaretkę wylewam na ciasto. Ciasto
wstawiam na 2 godziny do lodówki.
Kasiu pyszne ciasto
OdpowiedzUsuń