niedziela, 13 maja 2018

Truskawkowa Chwila

Już już wkrótce nasze ogrody będą pełne pysznych truskawek, a my możemy przygotowywać z nich pyszne ciasta i desery. Ciasto Truskawkowa Chwila to pyszne połączenie biszkoptu, masy śmietanowej oraz truskawek i galaretki. Nawet jeden kęs ciasta sprawi radość dla naszego podniebienia.




SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka,
½ szklanki cukru,
4 łyżki oleju,
2/3 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
½ łyżki octu,
Masa śmietanowa:
400ml śmietany 30%,
1 opakowanie fixu do śmietany,
1 łyżka żelatyny,
100ml wody,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1,5 łyżki cukru pudru,
Dodatkowo:
500g truskawek,
3 opakowania galaretki truskawkowej.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie do masy dodaję kolejno olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto przelewam na blaszkę o wym. 24cm x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temp. 170 stopni.
2. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz śmietan fixem. Dodaję zimną żelatynę. Miksuję. Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję.
3. Truskawki obieram z szypułek. Owoce kroję w grubsze plasterki i układam na cieście.
4. Galaretki rozpuszczam w litrze wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wylewam na ciasto. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.

1 komentarz: