SKŁADNIKI:
Klopsy:
400g
mięsa mielonej indyczego,
1
cebula,
1
jajko,
3
łyżki bułki tartej,
sól,
pieprz,
olej
do smażenia,
Kapusta:
1
główka młodej kapusty,
1
cebula,
1
pęczek koperku,
2
liście laurowe,
4
ziarna ziela angielskiego,
1
łyżeczka kminku,
1
łyżka masła,
1
łyżeczka soku z cytryny,
sól,
pieprz,
oliwa.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Klopsy: Do mięsa mielonego dodaję pokrojoną w małą kostkę cebulę,
jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy mięsnej formuję małe kuleczki
wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smażę na rumiano na oleju.
2.
Kapusta: Kapustę drobno kroję. Przekładam do garnka, zalewam wodą i solę. Gotuję około 5 minut. Wodę odcedzam. Na dno garnka z kapustą
wrzucam masło. Dodaję posiekany koperek, liście laurowe, ziele
angielskie oraz kminek. Kapustę mieszam i smażę około 10 minut.
3.
Do kapusty dodaję usmażone klopsy. Wlewam odrobinę wody. Delikatnie mieszam i wszystko razem duszę około 10 minut. Potrawę doprawiam do
smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz