SKŁADNIKI:
Ciasto:
½
kg mąki,
1
jajko,
2
żółtka,
250g
margaryny,
½
szklanki cukru,
2,5
łyżki śmietany 18%,
30g
drożdży,
2
łyżeczki proszku do pieczenia,
Dodatkowo:
½
kg rabarbaru,
2
łyżki bułki tartej,
2
opakowania cukru waniliowego,
2
łyżki cukru kryształu,
1,5
łyżeczki cynamonu,
cukier
puder do posypania.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną i
drożdżami. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto
dzielę na dwie części. Jedną cześć ciasta rozwałkowuję i
wykładam na blaszkę o wym. 25cm x25cm. Drugą część ciasta
dzielę na mniejsze porcje i wkładam na godzinę do zamrażalnika.
2.
Ciasto na blaszce posypuję bułka tartą. Rabarbar kroję w kostkę
i układam na cieście. Rabarbar posypuję cukrem waniliowym, cukrem
kryształem oraz cynamonem. Na wierzch ścieram na tarce o dużych
oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piekę około 45 minut
w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto posypuję cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz