wtorek, 1 maja 2018

Ciasto krucho- drożdżowe z rabarbarem

Powoli rozpoczynamy sezon rabarbarowy. Rabarbar to roślina mająca wiele cennych właściwości leczniczych. Ja najczęściej wykorzystuje go do przygotowania ciast lub kompotu. Tym razem wykorzystałam rabarbar do przygotowania ciasta krucho- drożdżowego. Ciasto wyszło przepyszne. Jest warte polecania.




SKŁADNIKI:
Ciasto:
½ kg mąki,
1 jajko,
2 żółtka,
250g margaryny,
½ szklanki cukru,
2,5 łyżki śmietany 18%,
30g drożdży,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Dodatkowo:
½ kg rabarbaru,
2 łyżki bułki tartej,
2 opakowania cukru waniliowego,
2 łyżki cukru kryształu,
1,5 łyżeczki cynamonu,
cukier puder do posypania.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną i drożdżami. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną cześć ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym. 25cm x25cm. Drugą część ciasta dzielę na mniejsze porcje i wkładam na godzinę do zamrażalnika.
2. Ciasto na blaszce posypuję bułka tartą. Rabarbar kroję w kostkę i układam na cieście. Rabarbar posypuję cukrem waniliowym, cukrem kryształem oraz cynamonem. Na wierzch ścieram na tarce o dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piekę około 45 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto posypuję cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz