piątek, 25 maja 2018

Pizza z szynką, fasolką szparagową i ogórkiem

W piątkowy wieczór przedstawiam przepis na pyszną pizzę z szynką i warzywami. To idealna przekąska na letnią imprezę pod chmurką. Pizza zachwyci każdego. Doskonale smakuje z ketchupem lub sosem czosnkowym. Do przygotowania pizzy użyłam wyśmienitej Szynki Dymionej firmy Hańderek.




SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
200 ml letniej wody,
20g świeżych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
½ łyżeczki soli,
2 łyżki oliwy,
Dodatkowo:
3 ogórki kiszone,
1 duży pomidor,
2 cebule,
200g fasoli szparagowej,
100g sera żółtego,
1,5 łyżeczki bazylii,
1 łyżka przecieru pomidorowego,
sól,
pieprz,
oliwa.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: W letniej wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól oraz oliwię. Wlewam rozpuszczone drożdże. Wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Następnie przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Cebulę kroję w piórka. Szklę na oliwie. Oprószam solą oraz pieprzem. Fasolkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kroję na mniejsze kawałki. Szynkę kroję w grubsze paski. Ogórki kroję w plasterki. Pomidora kroję w kostkę.
3. Z wyrośniętego ciasta formuję okrąg i układam na blaszce. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście układam kolejno warstwy cebuli, ogórków, pomidora, szynki oraz fasolki. Całość oprószam solą, pieprzem oraz bazylią. Wierzch pizzy posypuję startym na tarce o dużych oczkach serem.
4. Pizzę piekę około 30 minut w temperaturze 200 stopni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz