SKŁADNIKI:
Ciasto:
2
szklanki mąki,
200
ml letniej wody,
20g
świeżych drożdży,
1
łyżeczka cukru,
½
łyżeczki soli,
2
łyżki oliwy,
Dodatkowo:
3
ogórki kiszone,
1
duży pomidor,
10
plastrów Szynki Dymionej Hańderek,
2
cebule,
200g
fasoli szparagowej,
100g
sera żółtego,
1,5
łyżeczki bazylii,
1
łyżka przecieru pomidorowego,
sól,
pieprz,
oliwa.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Ciasto: W letniej wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę
przesiewam do miski. Dodaję sól oraz oliwię. Wlewam rozpuszczone
drożdże. Wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Następnie przykrywam
ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
2.
Cebulę kroję w piórka. Szklę na oliwie. Oprószam solą oraz
pieprzem. Fasolkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kroję
na mniejsze kawałki. Szynkę kroję w grubsze paski. Ogórki kroję
w plasterki. Pomidora kroję w kostkę.
3. Z
wyrośniętego ciasta formuję okrąg i układam na blaszce. Ciasto
smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście układam kolejno warstwy
cebuli, ogórków, pomidora, szynki oraz fasolki. Całość oprószam
solą, pieprzem oraz bazylią. Wierzch pizzy posypuję startym na
tarce o dużych oczkach serem.
4.
Pizzę piekę około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz