sobota, 9 lipca 2016

Ciasto krucho- drożdżowe z owocami leśnymi

W lasach pełno jagód i malin. Rok ten obfituje w owoce leśne. Warto je zbierać i wykorzystywać do przygotowania pysznych ciast, deserów i przetworów. Ja swoje zbiory użyłam do przygotowania ciasta krucho- drożdżowego. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a z efektu końcowego będziemy bardzo zadowoleni. 


SKŁADNIKI:
550g mąki,
250g margaryny,
1 jajko,
3 żółtka,
30g świeżych drożdży,
2 łyżki śmietany 18 %,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki bułki tartej.
1/2 kg jagód,
200g malin,
100g poziomek,
1 opakowanie cukru waniliowego.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję margarynę i razem siekam nożem. Następnie dodaję jajko, żółtka, pokruszone drożdże, śmietanę, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto.
2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm. Ciasto oprószam bułką tartą. Na cieście rozkładam jagody, poziomki i maliny. Owoce posypuję cukrem waniliowym. Drugą część ciasta skubię i układam na owocach.
3. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

2 komentarze: