piątek, 1 lipca 2016

Pieczarki w zalewie octowej

Dzisiaj polecam przepis na pyszne pieczarki w zalewie. Pieczarki są szybkie i łatwe do przygotowania. To idealna przekąska na każdą imprezę. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
1 kg pieczarek,
2 jajka,
3 szklanki bułki tartej,
olej do smażenia,
sól,
Zalewa:
1,5 litra wody,
1/2 szklanki octu,
1 łyżka cukru,
2 pokrojone w piórka cebule,
3 liście laurowe,
5 ziaren ziela angielskiego,
2 łyżeczki gorczycy,
1 łyżeczka soli,
kilka ziaren pieprzu ziarnistego.

PRZYGOTOWANIE:
1. Z pieczarek odkrawam trzonki. Pieczarki oprószam solą. Następnie maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju.
2. Zalewa: Wszystkie składniki zalewy przekładam do garnka i zagotowuję. Zalewę odstawiam do przestudzenia.
3. W dużym naczyniu układam usmażone pieczarki. Pieczarki zalewam zimną zalewą. Odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce, aby się przegryzły. Pieczarki podaję z pieczywem.

1 komentarz:

  1. Pyszności, robiłam kiedyś coś podobnego ale w zalewie pomidorowej.

    OdpowiedzUsuń