SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
6 łyżek oleju,
1 i 1/3 szklanki mąki,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
1,5 łyżki kakao,
1 łyżka octu,
Masa kakaowa:
750ml mleka,
3 opakowania budyniu waniliowego,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 łyżki cukru pudru,
1,5 łyżki kakao.
300g masła,
1 kieliszek likieru czekoladowego,
Pianka jagodowa:
250 ml śmietany 30%,
1 szklanka jagód,
2 opakowania galaretki fioletowej,
Dodatkowo:
bita śmietana i jagody do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od
białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając
ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję
olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cm x24cm, wyłożoną
papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 180
stopni. Po przestudzeniu zdejmuję papier i przekrawam biszkopt na
dwa równe blaty.
2. Masa: Z mleka odlewam 1 szklankę.
Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku
mieszam proszki budyniowe. Masę wlewam do gotujące się mleko.
Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło
ucieram razem z cukrem pudrem i kakao na puszystą masę. Stopniowo
dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu do masy wlewam
likier czekoladowy. Ucieram. Masę wykładam na jeden blat
biszkoptu. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem ciasta.3. Jagody miksuję blenderem na mus. Mus przelewam na garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejący mus jagodowy. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na wierzch ciasta. Wyrównuję i wstawiam ciasto do lodówki na 2 godziny. Gotowe ciasto kroję porcję i dekoruję bitą śmietaną oraz jagodami.
wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPiękne letnie ciasto:)
OdpowiedzUsuńPychotka
OdpowiedzUsuń