SKŁADNIKI :
Ciasto kruche:
1 szklanka mąki,
60g masła,
1,5 łyżki cukru pudru,
2 żółtka,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżki śmietany 18%,
Masa serowa:
500g sera białego,
50g masła,
3 jajka,
1/2 szklanka cukru,
1,5 łyżki budyniu śmietankowego,
1/2 łyżki mąki krupczatki,
Dodatkowo:
6 sztuk moreli,
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej,
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na
stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka,
śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto
rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24cm.
2. Masa serowa: Masło razem z cukrem
i żółtkami dokładnie ucieram. Nie przerywając ucierania
stopniowo dodaję zmielony ser. Następnie dodaję budyń oraz mąkę
krupczatkę. Białka ubijam na sztywną pianę. Pianę dodaję do masy i
delikatnie mieszam.3. Masę serową wykładam na ciasto kruche na tortownicy, wyrównuję. Morele kroję na ćwiartki, usuwam pestki. Owoce układam na masie serowej. Ciasto piekę godzinę w temperaturze 180 stopni.
4. Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Studzę. Tężejącą galaretkę wylewam na wierzch przestudzonego sernika. Odstawiam do stężenia.
Słoneczny sernik, pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPyszności i ten ładny kolorek do tego :)
OdpowiedzUsuńPyszny i śliczny serniczek.:)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/