piątek, 22 lipca 2016

Ogórki konserwowe

Od ponad 20 lat ogórki te są przygotowywane w moim domu. Zawsze się udają i wychodzą przepyszne. Możemy ich używać do sałatek, na kanapki lub jako dodatek do obiadu. Warto je przygotować. 


SKŁADNIKI:
Przepis na słoik 1 litrowy:
ogórki gruntowe
1 gałązka kwiatostanu kopru,
kawałek korzenia chrzanu,
1 ząbek czosnku,
kawałek marchewki,
ćwiartka cebuli,
1 liść laurowy,
2 ziarna ziela angielskiego,
1/2 łyżeczki gorczycy,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka soli,
2,5 łyżki octu 10%,
woda.

PRZYGOTOWANIE:
1. Na dno słoika 1 litrowego wkładam gałązkę kopru, chrzan, czosnek, kawałek marchewki, ćwiartkę cebuli, listek laurowy, ziele angielskie oraz gorczycę. W słoiku układam ogórki. Dodaję cukier, sól oraz ocet. Całość zalewam zimną wodą. 
2. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 15 minut. 

2 komentarze: