SKŁADNIKI:
Gulasz:
1/2 kg łopatki wieprzowej,
1 cebula,
50g masła,
500 ml wody,
1 łyżka mąki,
1 papryka czerwona,
200g fasolki szparagowej,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka oregano,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
sól,
pieprz
Placki:
Placki:
1 kg ziemniaków,
1 cebula,
1 jajko,
3 łyżki mąki,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
1. Gulasz: Mięso z łopatki kroję w
kostkę. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Mięso i cebulę
przekładam do garnka i podsmażam na maśle. Mięso zalewam wodą
wymieszaną razem z mąką. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i
paprykę mieloną. Gotuję na małym ogniu około godziny. Paprykę
oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Fasolkę obcinam
na końcach i kroję na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa
dodaję do mięsa. Do gulaszu dodaję koncentrat pomidorowy. Całość
gotuję około 15 minut. Gulasz doprawiam do smaku solą, pieprzem i
oregano.
2. Placki: Ziemniaki oraz cebulę
obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Do ziemniaków dodaję
jajko, mąkę oraz przyprawy. Mieszam. Na patelni z rozgrzanym
olejem smażę na rumiano duże okrągłe placki.3. Na każdy usmażony placek nakładam porcję gulaszu. Placek składam na pół i podaję.
O rany jakie pyszności!
OdpowiedzUsuńSuper propozycja z tą fasolką.
OdpowiedzUsuń