SKŁADNIKI:
Ciasto bakaliowe:
Ciasto bakaliowe:
8
białek,
2
żółtka,
1
szklanka cukru,
150g
drobno posiekanych orzechów włoskich,
150g
wiórków kokosowych,
200g
rodzynek BIO MAKAR,
2
łyżki mąki,
2
płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa
chałwowa:
300g
masła,
750ml
mleka,
3 opakowania budyniu waniliowego,
3 opakowania budyniu waniliowego,
2
opakowania cukru waniliowego,
2
łyżki cukier,
150g chałwy waniliowej,
150g chałwy waniliowej,
Dodatkowo:
50g
wiórków kokosowych.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Ciasto bakaliowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając
ubijania dodaję cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Na końcu do masy dodaję bakalie. Delikatnie
mieszam. Ciasto dzielę na pół i przelewam na 2 blaszki o wymiarach
35cm x 22cm. Ciasta piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2.
Masa chałwowa: Z mleka odlewam 1 szklankę. Pozostałe mleko gotuję
razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie.
Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty.
Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę.
Dodaję pokruszoną chałwę. Ucieram. Nie przestając ucierać
dodaję budyń.
3.
Na
jedno z ciast bakaliowych wykładam 2/3 masy chałwowej. Wyrównuję.
Na masie układam drugie ciasto bakaliowe. Wierzch ciasta smaruję
pozostałą masą. Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni.
Przestudzonymi wiórkami posypuję wierzch ciasta.
Do przygotowania ciasta wykorzystałam rodzynki BIO, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR. Firma MAKAR wprowadziła na rynek gamę produktów BIO. Są to między innymi: Rodzynki BIO, Morele BIO, Banany BIO, czy Mango BIO. Produkty są dostępne na dzień dzisiejszy w sklepach Piotr i Paweł, Auchan, Carrefour. Bakalie BIO firmy MAKAR są wysokiej jakości. Idealne do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów. Produkty są warte polecenia i zakupu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz