SKŁADNIKI:
2
szklanki mąki,
150g
masła,
4
żółtka,
4 łyżki cukru pudru,
1
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
skórka
otarta z jednej cytryny,
1
łyżka śmietany 18%,
Lukier:
1
szklanka cukru pudru,
2
łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
1.
Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło i razem siekam nożem.
Następnie dodaję cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia,
śmietanę oraz skórkę otartą z cytryny. Zagniatam ciasto.
2.
Ciasto zawijam w folię i wkładam na 30 minut do lodówki. Następnie
rozwałkowuję i wykrawam w cieście dowolne kształty. Ciastka
układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około 15 minut w
temperaturze 170 stopni.
3.
Cukier puder ucieram z sokiem z cytryny na jednolitą masę. Lukrem
polewam przestudzone ciasteczka. Ciastka odstawiam na 15 minut w
chłodne miejsce.
Super ciasteczka, wyszły idealnie, dziękuję za przepis😀
OdpowiedzUsuń