SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3
jajka,
½
szklanki cukru,
4
łyżki oleju,
1
szklanka mąki,
½
łyżki proszku do pieczenia,
½
łyżki octu,
1
łyżeczka barwnika czerwonego w proszku,
Masa
śmietanowa:
500
ml śmietany 30%,
2
opakowania śmietan-fixu,
2
opakowania cukru waniliowego,
½
szklanki wody,
1
łyżka żelatyny,
Dodatkowo:
½
słoika dżemu wiśniowego,
400g
truskawek,
1
kiść winogrona ciemnego,
3
opakowania galaretki truskawkowej.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną
pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając
ubijania dodaję olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz
barwnik. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 35cm x 22cm,
wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w
temperaturze 170 stopni. Przestudzony biszkopt smaruję dżemem
wiśniowym.
2. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam w ½ szklanki wrzącej wody. Odstawiam do
przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z
śmietan-fixem. Dodaję cukry waniliowe oraz tężejącą żelatynę.
Ubijam. Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do
stężenia.
3.
Truskawki obieram z szypułek. Winogrona obieram z kiści. Owoce przekrawam na pół i układam na masie śmietanowej. Galaretki rozpuszczam w 1 litrze
wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Tężejącą galaretkę
wylewam na owoce na cieście. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.
pyszne ciacho
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :))
OdpowiedzUsuń