SKŁADNIKI:
Farsz:
1 główka młodej kapusty,
1 główka młodej kapusty,
250g
pieczarek,
1
cebula,
½
papryki czerwonej,
1
łyżeczka kminku,
sól,
pieprz,
oliwa,
Ciasto:
200
ml ciepłego mleka,
2,5
szklanki mąki,
30g
drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka cukru,
1
jajko,
2
łyżki margaryny,
½
łyżeczki soli,
Dodatkowo:
1
jajko,
1
łyżka siemienia lnianego MAKAR.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Kapustę drobno kroję. Pieczarki oczyszczam i kroję w plasterki.
Cebulę oraz paprykę obieram i kroję w kostkę. Kapustę razem z
pieczarkami, papryką i cebulą podsmażam około 15 minut na oliwie.
Co jakiś czas podlewam warzywa odrobiną wody i mieszam. Dodaję kminek oraz sól i pieprz do smaku. Duszę jeszcze przez 5 minut.
2.
W mleku rozpuszczam drożdże razem z cukrem oraz łyżeczką mąki.
Odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, jajko, sól oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrabiam ciasto.
Oprószam mąką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
3.
Ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję. Kroję na kawałki.
Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję farszu. Brzegi ciasta zlepiam formując kulę.
4.
Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję siemieniem lnianym. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Do posypania bułeczek wykorzystałam siemię lniane, które otrzymałam od firmy MAKAR. To idealny dodatek do wielu potraw i wypieków. Siemię lniane ma także właściwości zdrowotne. Produkt jest wart polecenia i zakupu.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń