czwartek, 26 lipca 2018

Ogórki po kartusku

Sezon ogórkowy w pełni. Nasze spiżarnie zapełniają się przeróżnymi przetworami z ogórków. Ja mam dla Was przepis na pyszne ogórki po kartusku. Mogą być doskonałym dodatkiem do obiadu, kanapek lub sałatek.





SKŁADNIKI:
Zalewa:
3 litry wody,
½ litra octu 10%,
1 szklanka cukru,
2 łyżki soli,
Dodatkowo:
3,5 kg małych ogórków gruntowych,
5 sztuk papryki czerwonej,
3 cebule,
2 główki czosnku,
½ wiązki kwiatostanów kopru,
liście laurowe,
ziele angielskie,
gorczyca,
ziarna pieprzu czarnego.

PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki zalewy przekładam do garnka i gotuję. Odstawiam do przestudzenia.
2. Do słoiczków o pojemności pół litra daję po ząbku czosnku, ćwiartce cebuli pokrojonej w piórka, jednym liściu laurowym, dwa ziarna ziela angielskiego, ½ łyżeczki gorczycy, jednym posiekanym kwiatostanie kopru oraz kilka ziaren pieprzu.
3. Z papryki usuwam gniazda nasienne. Paprykę kroję w podłużne pasy. W przygotowanych słoikach z przyprawami układam kawałki papryki oraz ogórki.
4. Całość zalewam przestudzoną zalewą. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję około 10 minut.

Z przepisu wychodzi około 12-14 słoiczków.

wtorek, 24 lipca 2018

Ciasto Forsetka

W słoneczny wtorkowy poranek zapraszam na pyszne ciasto biszkoptowe z kremem waniliowym, borówkami i galaretką. Ciasto to doskonały, orzeźwiający deser dla całej rodziny. Każdemu będzie smakować.




SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6 jajek,
1 szklanka cukru,
1,5 szklanki mąki,
8 łyżek oleju,
1 łyżka octu,
1 łyżka proszku do pieczenia,
Krem waniliowy:
3 szklanki mleka,
3 opakowania budyniu waniliowego,
2 opakowania cukru waniliowego,
200g masła,
3 łyżki cukru pudru,
50ml likieru waniliowego lub spirytusu,
Dodatkowo:
300g borówek amerykańskich,
3 opakowania galaretki jagodowej.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty.
2. Krem waniliowy: Dwie szklanki mleka zagotowuję razem z cukrem waniliowym. W pozostałym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję budyń. Ucieram. Wlewam alkohol i wszystko razem ucieram.
3. Na jeden blat biszkoptu wykładam 2/3 kremu. Wyrównuję. Przykrywam drugim blatem ciasta. Wykładam pozostały krem. Wyrównuję.
4. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Borówki amerykańskie układam na wierzchu ciasta. Zalewam tężejącą galaretką jagodową. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.

wtorek, 17 lipca 2018

Pieczone żeberka w ketchupowej marynacie

Na jutrzejszy obiad polecam pyszne żeberka pieczone w ketchupowej marynacie. Mięso jest idealnie przyprawione i rozpływa się w ustach. Żeberka pojadę z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i surówką.




SKŁADNIKI:
1 pasek żeberek,
2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej,
1 łyżeczka pieprzu,
szczypta soli,
4 łyżki oleju,

PRZYGOTOWANIE:
1. Żeberka kroję na porcje. Ketchup mieszam z olejem, papryką wędzoną, solą oraz pierzem. Do marynaty wkładam żeberka. Nacieram mięso marynatą. Odstawiam na godzinę w chłodne miejsce.
2. Mięso razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywam.
3. Żeberka piekę przez około 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni.





poniedziałek, 9 lipca 2018

Kotleciki z kurczakiem i fasolką szparagową

W moim ogródku już pojawiły się pierwsze strąki fasolki szparagowej. Od razu postanowiłam je wykorzystać do przygotowania pysznej potrawy. Tym razem zrobiłam kotleciki z kurczakiem, cebulą i fasolką. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a efekt końcowy zadowoli każdego.



SKŁADNIKI:
1 podwójny filet z piersi kurczaka,
1 cebula,
200g fasolki szparagowej,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
1. Fasolkę gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Ugotowaną fasolkę kroję na mniejsze kawałki. Filet z piersi kurczaka kroję w mała kostkę. Cebulę obieram i kroję w drobną kosteczkę.
2. Do miski przekładam mięso, fasolkę i cebulę. Dodaję jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki.
3. Z masy formuję owalne kotleciki. Na patelni z olejem smażę kotlety na rumiano z dwóch stron. Podaję z surówką.

środa, 27 czerwca 2018

Placki ziemniaczane po bolońsku

Na jutrzejszy obiad polecam pyszne packi ziemniaczane z sosem a'la bolońskim. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
Sos:
250g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego,
1 ząbek czosnku,
1 cebula,
2 duże pomidory,
½ łyżeczki bazylii,
½ łyżeczki oregano,
sól,
pieprz,
oliwa.
Placki:
1 kg ziemniaków,
1 jajko,
2 łyżki mąki,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
1. Sos: Cebulę oraz czosnek kroję w małą kostkę. Na patelnię z oliwą przekładam mięso mielone oraz cebulę i czosnek. Wszystko razem smażę około 10 minut. Pomidory obieram ze skórki i kroję w kostkę. Pomidory dodaję do mięsa. Wszystko razem smażę na małym ogniu około 15 minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.
2. Placki: Obrane ziemniaki ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Na patelni smażę na rumiano duże okrągłe placki.
3. Na usmażone placki nakładam porcję sosu. Placki składam na pół i podaję.

piątek, 22 czerwca 2018

Ciasto kruche z pianką i jagodami

Trwa sezon jagodowy. Korzystajmy z okazji i przygotowujmy z tych pysznych owoców ciasta, desery i inne słodkości. Dziś polecam przepis na pyszne ciasto kruche z pianką i jagodami. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!!.




SKŁADNIKI:
Ciasto:
½ kg mąki,
200g masła,
4 żółtka,
20g drożdży,
2 łyżki śmietany 18%,
3 łyżki cukru pudru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Pianka:
4 białka,
1/3 szklanki cukru pudru,
½ łyżki mąki ziemniaczanej,
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej,
½ kg jagód świeżych lub mrożonych,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 łyżka cukru.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i drożdżami. Dodaję żółtka, śmietanę, cukry oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym. 24cm x24cm. Ciasto posypuję bułką tartą. Drugą część ciasta dzielę na mniejsze porcje i wykładam na godzinę do zamrażalnika.
2. Na ciasto na blaszce wykładam jagody. Owoce posypuję cukrem i cukrem waniliowym.
3. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładam na jagody. Wyrównuję.
4. Na wierzch ciasta ścieram na tarce o dużych otworach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 170 stopni.

niedziela, 17 czerwca 2018

Pałki z kurczaka pieczone z warzywami

Na jutrzejszy obiad proponuję pyszne podudzia z kurczaka pieczone z warzywami. Potrawa nie wymaga dużego nakładu pracy. Mięso i warzywa po zamarynowaniu wystarczy włożyć do piekarnika i upiec.




SKŁADNIKI:
8 podudzi z kurczaka,
500g ziemniaków,
2 marchewki,
1 cebula,
200g pieczarek,
2 łyżeczki wędzonej papryki mielonej,
1 łyżeczka tymianku,
1,5 łyżeczki pieprzu,
½ łyżeczki soli,
5 łyżek oleju,

PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obieram i kroję na ćwiartki. Marchewkę kroję w grubsze plasterki. Cebulę kroję w piórka. Pieczarki przekrawam na pół. Wszystkie przygotowane warzywa razem mieszam.
2. Do warzyw dodaję pałki z kurczaka, wlewam olej oraz dodaję przyprawy. Mieszam i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce.
3. Pałeczki razem z warzywami przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję i układam na blaszce. Piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

niedziela, 10 czerwca 2018

Rolada jagodowa

W lasach pojawiły się już pierwsze jagody. Dziś przygotowałam dla Was pyszną roladę z kremem jagodowym i galaretką. Rolada jest szybka i łatwa do przygotowania. Z filiżanką aromatycznej kawy smakuje wspaniale.




SKŁADNIKI:
Biszkopt:
5 jajek,
½ szklanki cukru,
¾ szklanki mąki,
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
Krem jagodowy:
½ litra jagód,
2 opakowania galaretki jagodowej,
400 ml śmietany 30%,
1 fix do śmietany,
1 opakowanie cukru waniliowego,
Dodatkowo:
2 opakowania galaretki jagodowej,
cukier puder do posypania.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na dużą blaszkę (z piekarnika), wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Na upieczonym, jeszcze ciepłym biszkopcie kładę ściereczkę. Delikatnie zdejmuję papier i zawijam biszkopt w roladę. Razem ze ściereczką odstawiam do przestudzenia.
3. Dwie galaretki jagodowe rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku. Galaretkę wylewam na płaskie, wąskie naczynie. Odstawiam do stężenia. Stężoną galaretkę kroję w podłużne pasy.
4. Krem: Jagody miksuję blenderem na mus. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki jagodowe. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z fixem oraz cukrem waniliowym. Dodaję tężejący mus jagodowy. Miksuję.
5. Biszkopt rozwijam. Na brzegu kładę pasy galaretki. Ciasto smaruję kremem jagodowym. Zwijam roladę, tak aby galaretka była w środku. Gotowe ciasto oprószam cukrem pudrem i wstawiam na godzinę do lodówki.

czwartek, 7 czerwca 2018

Łatwy torcik z pianką i truskawkami bez pieczenia

W czwartkowy wieczór polecam przepis na pyszny torcik truskawkowy bez pieczenia. Jest szybki i łatwy do przygotowania. Każdemu będzie smakować.


SKŁADNIKI:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów,
1/2 kg truskawek,
500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego,
2 opakowania galaretki truskawkowej,

PRZYGOTOWANIE:

1. Galaretki rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Studzę. Truskawki kroję na mniejsze kawałki. Dno tortownicy wykładam biszkoptami.
2. Schłodzone mleko miksuję z tężejącą galaretką. Dodaję truskawki. Mieszam. Masę wylewam na tortownicę wyłożoną biszkoptami.
3. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki. Przed podaniem dekoruję owocami.

piątek, 1 czerwca 2018

Szaszłyki z kiełbaskami, warzywami i gruszką

Długi, słoneczny weekend sprzyja imprezom pod chmurką. Warto więc odpalić grilla i przygotować pyszne przekąski. Dzisiaj polecam przepis na szaszłyki warzywne z kiełbaskami i gruszką. Ich przygotowanie zajmuje kilka chwil, a efekt końcowy jest zachwycający. Szaszłyki doskonale smakują polane ketchupem.



SKŁADNIKI:
4 kiełbaski grillowe Hańderek,
1 papryka czerwona,
4 małe cebule,
1 cukinia,
1 gruszka,
8 sztuk pomidorków cherry,
1 łyżka oleju,
sól,
pieprz,
przyprawa do grilla.

PRZYGOTOWANIE:
1. Kiełbaski kroję na mniejsze kawałki. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Cebulki obieram i przekrawam na pół. Cukinię kroję w grubsze plastry. Gruszkę obieram i kroję w grubszą kostkę.
2. Na patyczki do szaszłyków nabijam naprzemiennie paprykę, kiełbaski, cebulę, cukinię, gruszkę oraz pomidorki cherry.
3. Szaszłyki skrapiam olejem i oprószam solą, pieprzem oraz przyprawą do grilla. Szaszłyki układam na grillu i grilluję po około 10 minut z każdej strony.


Grillowanie tylko z wędlinami Hańderek !!!