poniedziałek, 25 lipca 2016

Sernik z morelami i galaretką

W poniedziałkowe południe prezentuję przepis na pyszny sernik z morelami i galaretką. Jest lekki i delikatny, w sam raz do kawy lub herbatki. 



SKŁADNIKI :
Ciasto kruche:
1 szklanka mąki,
60g masła,
1,5 łyżki cukru pudru,
2 żółtka,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżki śmietany 18%,
Masa serowa:
500g sera białego,
50g masła,
3 jajka,
1/2 szklanka cukru,
1,5 łyżki budyniu śmietankowego,
1/2 łyżki mąki krupczatki,
Dodatkowo:
6 sztuk moreli,
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej,

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24cm.
2. Masa serowa: Masło razem z cukrem i żółtkami dokładnie ucieram. Nie przerywając ucierania stopniowo dodaję zmielony ser. Następnie dodaję budyń oraz mąkę krupczatkę. Białka ubijam na sztywną pianę. Pianę dodaję do masy i delikatnie mieszam.
3. Masę serową wykładam na ciasto kruche na tortownicy, wyrównuję. Morele kroję na ćwiartki, usuwam pestki. Owoce układam na masie serowej. Ciasto piekę godzinę w temperaturze 180 stopni.
4. Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Studzę. Tężejącą galaretkę wylewam na wierzch przestudzonego sernika. Odstawiam do stężenia.   

3 komentarze:

  1. Słoneczny sernik, pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności i ten ładny kolorek do tego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny i śliczny serniczek.:)))
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń