wtorek, 18 czerwca 2019

"PO PROSTU PYCHA"

Już jutro 19 czerwca premiera książki kucharskiej "Po prostu pycha" autorstwa Joanny Małagowskiej, prowadzącej bloga poprostupycha.pl.


W książce Pani Joanny znajdziemy zbiór kilkudziesięciu wspaniałych przepisów podzielonych na osiem działów:
- Śniadania,
- Zupy,
- Dania Główne,
- Naleśniki,
- Sałatki,
- Słodkości tradycyjne,
- Słodkości w wersji FIT,
- Przekąski.


Dzięki różnorodności przepisów w  książce "Po prostu pycha" każdy znajdzie coś dla siebie. Znajdziemy tam przepisy zarówno dla małych, jak i dużych smakoszy. Każdy przepis jest dokładnie opisany i zilustrowany. Receptury nie zbyt skomplikowane. Nie trzeba być mistrzem gotowania, aby móc przygotować te pyszne potrawy. Pani Joanna w swoich potrawach wykorzystuje tylko składniki ogólnodostępne, które można kupić w każdym sklepie. Przepisy z książki nie wymagają dużego  nakładu czasu, w kilka chwil możemy przygotować zarówno śniadanie, obiad, jak i kolację.

Książka "Po prostu pycha" bardzo mnie zaciekawiła. Z pewnością stanie się inspiracją do przygotowania wielu fajnych przepisów. Gwarantuję, że kto ją kupi to nie pożałuje. Książka zajmie szczególne miejsce w naszej kuchni.

środa, 12 czerwca 2019

Orzeźwiający Bananowiec

Na dworze upał, żar leje się z nieba, a ja zapraszam na orzeźwiające ciasto bananowe. Bananowiec doskonale ochłodzi nas w upalne dni. Zapewniam, że kto je upiecze to nie pożałuje, bo ciasto jest przepyszne.


SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6 jajek,
1,5 szklanki cukru,
2 szklanki mąki tortowej,
8 łyżek oleju,
1 łyżka proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
Masa bananowa:
½ litra mleka,
2 opakowania budyniu bananowego,
150g masła,
4 łyżki cukru pudru,
Dodatkowo:
6 bananów,
3 opakowania galaretki bananowej,

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Następnie do ciasta dodaję olej, mąkę tortową oraz ocet i proszek do pieczenia. Masę przelewam na blaszkę o wym. 25cm x 35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu przekrawam na dwa równe blaty.
2. Masa bananowa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję. W odlanym mleku mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję około 2 minut. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaje budyń i razem ucieram. Połową masy przekładam biszkopty. Drugą połowę wykładam na wierzchu ciasta.
3. Galaretki rozpuszczam w litrze wrzątku. Studzę. Banany obieram i kroję w grubsze plasterki. Układam na masie bananowej. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam do lodówki.  

środa, 29 maja 2019

Tort Truskawkowy Obłoczek

Sezon truskawkowy w pełni, dlatego też zapraszam na lekki tort śmietanowo- truskawkowy. Tort wspaniale wygląda i smakuje. Ucieszy podniebienie niejednego smakosza.



SKŁADNIKI:
Biszkopt:
5 jajek,
¾ szklanki cukru,
1 ½ szklanki mąki,
6 łyżek oleju,
1 łyżka octu,
½ łyżki proszku do pieczenia,
Masa truskawkowa:
300 ml śmietany 30%,
150g serka mascarpone,
1 śmietan fix,
2 łyżki cukru pudru,
1 opakowanie galaretki truskawkowej,
200g truskawek,
Masa śmietanowo -trukawkowa:
300 ml śmietany 30%,
1 śmietan fix,
2 łyżki cukru pudru,
1 opakowanie galaretki truskawkowej,
Dodatkowo:
300g truskawek,
kolorowa posypka do dekoracji,

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na kwadratową blaszkę o boku 25cm, lub formę w kształcie serca wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Z ciasta upieczonego na kwadratowej formie wycinam kształt serca. Biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.
2. Masa truskawkowa: Truskawki kroję w kosteczkę. Galaretkę rozpuszczam na 1 szklance wrzątku. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję serek mascaropne. Mieszam. Następnie do masy dodaję truskawki i tężejącą galaretkę. Miksuję. Masę wykładam na jeden blat biszkoptu. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem.
3. Masa śmietanowo- truskawkowa: Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier i śmietan fix. Mieszam. Na końcu wlewam tężejącą galaretkę rozpuszczoną w szklance wody. Masą smaruję wierzch tortu oraz dekoruję brzegi. Dodatkowo tort dekoruję świeżymi truskawkami i kolorową posypką.  

niedziela, 5 maja 2019

Sałatka z kurczakiem, porem i pestkami dyni

W niedzielne popołudnie zapraszam na pyszna sałatkę warzywną z kurczakiem i pestkami dyni. To doskonała przekąska na każdą domową imprezę. Nikt jej się nie oprze.



SKŁADNIKI:

1 por,
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka,
1 słoik selera konserwowego,
1 puszka kukurydzy konserwowej,
3 łyżki pestek dyni bez łupiny,
4 jajka,
oliwa,
sól,
pieprz,
mielona słodka papryka.

PRZYGOTOWANIE:
1. Filet z piersi kurczaka kroję w małą kostkę. Na oliwie smażę mięso przez około 10 minut. Oprószam solą, pieprzem i mieloną papryką. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 10 minut pod przykryciem. Następnie odcedzam i studzę. Pestki dyni prażę na suchej patelni.
2. Seler oraz kukurydzę konserwową odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę.
3. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do miseczki. Dodaję majonez oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam. Przygotowaną sałatkę wykładam na talerz.

poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Jajka podane na sałatce z marynowanych warzyw

Jeśli nie macie pomysłu, w jaki sposób podać jajka na wielkanocne śniadanie, to polecam podać je z pyszną sałatką z marynowanych warzyw. W bardzo ławy i szybki sposób się ją przygotowuje. Jajka podane w takiej wersji będą smakować całej rodzinie. Potrawa doskonale komponuje się z napojem pomarańcza- brzoskwinia Hortex. 



SKŁADNIKI:
4 jajka,
4 ogórki konserwowe,
po 2 strąki papryki marynowanej żółtej i czerwonej,
10 sztuk pieczarek marynowanych,
1 cebula,
2 łyżki majonezu,
koperek,
sól,
pieprz,
Dodatkowo:
napój pomarańcza- brzoskwinia Hortex

PRZYGOTOWANIE:
1. Ogórki, paprykę oraz pieczarki odsączam z zalewy i kroję w małą kosteczkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Przygotowane warzywa przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam. Przygotowaną sałatkę wykładam na talerz.
2. Jajka gotuję na twardo, obieram i przekrawam na pół. Układam na sałatce. Całość posypuję posiekanym koperkiem.


                                                               Wiosenny konkurs od Matki Natury

niedziela, 7 kwietnia 2019

Gulasz meksykański

Na jutrzejszy obiad polecam pyszny gulasz mięso- warzywny. Potrawa jest bardzo łatwa do przygotowania. Doskonale smakuje z kromką świeżego pieczywa.


SKŁADNIKI:
800g karkówki wieprzowej,
1 cebula,
200g pieczarek,
1 czerwona papryka,
300g mrożonej mieszanki meksykańskiej Hortex,
1,5 litra wody,
1 łyżka mąki,
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
1 łyżeczka papryki ostrej mielonej,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka kminku,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Karkówkę kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w małą kosteczkę. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Dodaję mąkę i papryki mielone. Mieszam. Mięso zalewam wodą. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuję około godziny.
2. Pieczarki kroję w półplasterki i podsmażam na oliwie. Dodaję do gulaszu. Paprykę kroję w kostkę. Dodaję do mięsa razem z mieszanką meksykańską. Gotuję około 20 minut. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy. Razem gotuję przez około 10 minut. Gulasz doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Do przygotowania potrawy wykorzystałam mieszankę meksykańską Hortex, która nadała mojej potrawie smaku i pięknego koloru.  Bardzo często używam w kuchni mrożonych warzyw i owoców firmy Hortex. Można w szybki sposób przygotować z nich pyszny obiad czy deser. Są gotowe do użycia, nie wymagają obierania i krojenia. Fimra Hortex ma bardzo szeroki wybór asortymentu, każdy znajdzie coś dla siebie. Nawet zimową porą możemy poczuć smak letnich warzyw i owoców. 

                                                              Wiosenny konkurs od Matki Natury

czwartek, 4 kwietnia 2019

Babka kakaowa z dżemem przełożona kremem malinowym

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkiej Nocy. Na świątecznym stole nie może zabraknąć świątecznej babki. Dziś prezentuję przepis na babkę kakaową przełożoną pysznym kremem malinowym i polaną białą czekoladą. Babka wybornie smakuje z nektarem z czarnej porzeczki Hortex. Warto przygotować ją na nadchodzące święta.



SKŁADNIKI:
Ciasto:
250g masła,
150g cukru,
4 jajka,
2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
½ szklanki mleka,
1,5 łyżki kakao,
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki,
Krem malinowy:
300g malin świeżych lub mrożonych,
½ szklanki wody,
2 opakowania galaretki malinowej,
300 ml śmietany 30%,
Dodatkowo:
1 tabliczka białej czekolady,
1 łyżka mleka,
czekoladowe jajka do dekoracji,
Nektar z czarnej porzeczki Hortex. 

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Masło razem z cukrem i żółtkami ucieram na puszystą masę. Następnie wlewam mleko oraz dodaję mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną. Na końcu do masy dodaję dżem porzeczkowy oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Mieszam. Ciasto przekładam do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piekę około godziny w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu babkę przekrawam na trzy blaty.
2. Krem malinowy: Maliny miksuję blenderem na jednolity mus. Przelewam do garnka, wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki malinowe. Mieszam. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i miksuję. Kremem przekładam upieczoną babkę.
3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladą polewam wierzch babki. Ciasto dekoruję czekoladowymi jajeczkami.


                                                                  Wiosenny konkurs od Matki Natury

czwartek, 28 marca 2019

Pasja serowo- orzechowa

Za oknami pochmurno. Pogoda przypomina bardziej jesienną niż wiosenną. Na poprawę humoru warto wypić filiżankę aromatycznej kawy i zjeść kawałek pysznego ciasta. Dziś przedstawiam przepis na pyszne ciasto serowo- orzechowe przełożone kremem budyniowym. Zapewniam, że warto poświęcić trochę czasu i przygotować to pyszne ciasto.


SKŁADNIKI:
Ciasto orzechowe:
5 jajek,
¾ szklanki mąki pszennej,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
¾ szklanki cukru,
100 ml oleju,
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Sernik:
500g sera białego półtłustego,
100g masła,
½ szklanki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
4 jajka,
2 łyżki budyniu waniliowego,
50 ml śmietany 30%,
Masa budyniowa:
2 opakowania budyniu waniliowego,
500 ml mleka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
5 łyżek cukru pudru,
200g masła,
Dodatkowo:
1 tabliczka gorzkiej czekolady.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto orzechowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję mąki wymieszane z orzechami i proszkiem do pieczenia. Na końcu cienkim strumykiem wlewam olej. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty.
2. Sernik: Żółtka ucieram razem z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję zmielony ser biały. Ucieram. Następnie dodaję budyń i śmietanę. Na końcu do masy serowej dodaję ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszam. Masę wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piekę około 55 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 200ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń. Ucieram.
4. Na jeden blat ciasta orzechowego wykładam połowę masy budyniowej i wyrównuję. Na masie układam sernik, delikatnie zdejmując papier. Na serniku wykładam pozostałą masę i wyrównuję. Na masie układam drugie z ciast orzechowych. Czekoladę gorzką rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą robię na wierzchu ciasta esy floresy. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.

wtorek, 19 marca 2019

Domowy smalczyk z cebulką

Domowy smalczyk to pyszny dodatek do kanapek i wielu potraw smażonych. Kromka świeżego chleba posmarowana smalcem, z plastrami ogórka kiszonego to prawdziwa radość dla podniebienia. Od wielu pokoleń smalczyk jest najbardziej popularnym smarowidłem. Warto go przygotować, bo jest przepyszny.



SKŁADNIKI:
1 kg słoniny,
2 cebule.

PRZYGOTOWANIE:
1. Słoninę kroję małą kosteczkę. Przekładam do garnka i topię na małym ogniu do momentu, aż skwarki nabiorą złotego koloru.
2. Pod koniec procesu smażenia słoniny dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Chwilę wszystko razem smażę. 
3. Smalczyk przekładam do słoiczka lub kamionkowego naczynia i odstawiam w chłodne miejsce do stwardnięcia.

poniedziałek, 4 marca 2019

Placki ziemniaczane a'la pizza z kurczakiem i pieczarkami

Dziś przedstawiam przepis na pyszne placki ziemniaczane zapiekane z kurczakiem, pomidorem i pieczarkami. Placki bardzo ładnie się prezentują na talerzu i do tego wyśmienicie smakują. Możemy z powodzeniem przygotować je na obiad lub ciepłą kolację.




SKŁADNIKI:
Placki:
600g ziemniaków,
1 cebula,
1 łyżka mąki,
1 jajko,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Dodatkowo:
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka,
200g pieczarek,
1 pomidor,
150g sera żółtego,
sól,
pieprz,
bazylia,
oliwa.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki oraz cebulę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodaję jajko, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką porcję masę ziemniaczanej, formując duże okrągłe placki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron.
2. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę i smażę przez około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Pieczarki kroję w plasterki. Smażę około 5 minut na oliwie. Pomidora kroję w plasterki. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach.
3. Usmażone placki przekładam na blaszkę. Na plackach układam podsmażonego kurczaka, pieczarki oraz pomidora. Oprószam solą, pieprzem i bazylią. Wierzch placków posypuję żółtym serem. Placki zapiekam około 30 minut w temperaturze 180 stopni.