niedziela, 30 sierpnia 2015

Miodowo- musztardowe udka z kurczaka

Na niedzielny obiad polecam pyszne udka z kurczaka. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonale smakują z surówką i pieczonymi ziemniaczkami. 


SKŁADNIKI:
3 udka z kurczaka,
2 łyżki miodu płynnego,
3 łyżki Musztardy Kieleckiej Grillowej SPOŁEM,
4 łyżki oleju,
1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej,
2 łyżeczki pieprzu,
1/2 łyżeczki soli,

PRZYGOTOWANIE:
1. Miód mieszam musztardą, olejem i przyprawami. Do marynaty wkładam mięso. Dokładnie je nacieram. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce.
2. Mięso razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiązuję i układam na blaszce. Udka piekę 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję z pieczonymi ziemniakami.


Do przygotowania marynaty użyłam Musztardy Kieleckiej Grillowej, którą otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEMMusztarda to idealny dodatek do różnego rodzaju marynat, mięs, sosów czy potraw z grilla. Ma idealny, lekko ostry smak. Musztarda nadała mojej potrawie wspaniałego smaku. Będę po nią często sięgać, ponieważ jest przepyszna.

Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy WSP SPOŁEM, niezbędnych w każdej kuchni.

sobota, 29 sierpnia 2015

Murzynek z musem brzoskwiniowym

Dzisiaj zapraszam wszystkich na pyszne ciasto z musem brzoskwiniowym. Ciasto doskonałe na każdą okazję. Warto je przygotować. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
Biszkopt:
jajek
1 szklanka cukru
6,5 łyżki oleju
1 i 1/3 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Mus brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń w syropie
2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
Masa kakaowa:
500 ml mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego
1 opakowanie cukru waniliowego
1 kostka masła
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki kakao
1 kieliszek spirytusu
Polewa:
1,5 łyżki masła
2 czubate łyżki cukru
2 czubate łyżki kakao
2 łyżki wody
Dodatkowo:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
kolorowa posypka


PRZYGOTOWANIE:
1. BiszkoptBiałka ubij na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawaj kolejno cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylej na blaszkę (wymiary 24cmx24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrój na dwa blaty. 
2. Mus brzoskwiniowy: Brzoskwinie razem z syropem zmiksuj blenderem na gładki mus. Mus przelej do garnka i doprowadź do wrzenia. Wsyp galaretki, wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Połowę gęstego musu wyłóż na jeden blat biszkoptu, wyrównaj. Na musie ułóż okrągłe biszkopty. Włóż pozostały mus i wyrównaj. 
3. Masa kakaowa: Z mleka odlej 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotuj razem z cukrem waniliowym. W odlanym wymieszaj budynie. Masę wlej do gotującego się mleka, wymieszaj i gotuj 2 minuty. Budyń odstaw do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem utrzyj na puszystą masę. Nadal ucierając stopniowo dodawaj zimny budyń. Na końcu do masy dodaj kakao oraz spirytus. Utrzyj. Masę wyłóż na ciasto i wyrównaj. Przykryj drugim blatem biszkoptu. 
4. Masło zagotuj razem z cukrem, kakao i wodą. Przestudź. Gęstą polewę rozsmaruj na cieście. Wierzch ciasta oprósz kolorową posypką. Gotowe ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki.

piątek, 28 sierpnia 2015

Bananowe mini serniczki na zimno

W piątkowy poranek zapraszam na pyszne deserki z bananami. Warto je przygotować, bo są przepyszne. 


SKŁADNIKI:
400 g serka homogenizowanego waniliowego
2 opakowania galaretki cytrynowej
banany
15 sztuk herbatników
50g masła
1/2 łyżki kakao
1 łyżka cukru pudru


PRZYGOTOWANIE:
1. Galaretki rozpuszczam w 400 ml wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Banany obieram ze skórki. Przekładam do blendera i miksuję.
2. Dodaję serek homogenizowany oraz tężejącą galaretkę. Wszystko razem miksuję. Masę przelewam do kokilek i odstawiam do stężenia.
3. Herbatniki kruszę w pył. Masło ucieram z cukrem pudrem i kakao. Dodaję pokruszone herbatniki i wszystko razem ucieram.
4. Masę wykładam na wierzch deserów, wyrównuję. Serniczki wkładam na około 3 godziny do lodówki. Następnie wykładam do góry dnem na talerzyki i podaję.

środa, 26 sierpnia 2015

Bułki chałeczki ze złotym lnem

Dzisiaj polecam przepis na pyszne bułeczki posypane ziarnami złotego lnu, idealne na śniadanie. Doskonale smakują z masełkiem i szklanką ciepłego mleka lub kakao.



SKŁADNIKI:
2 dag świeżych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 szklanka mleka,
45 dag mąki,
1 płaska łyżeczka soli,
3 łyżki masła,
4 łyżki nasion złotego lnu SKWORCU,
jajko do posmarowania.

PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże mieszam z 3 łyżkami ciepłego mleka, cukrem oraz łyżeczką mąki. Odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. 
2. Do miski przesiewam mąkę. Dodaję pozostałe mleko, rozczyn, sól oraz rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. 
3. Przygotowane ciasto wykładam na stolnicę. Z ciasta formuję około 10cm wałeczki. Trzy wałeczki łączę ze sobą i przekładam 5-6 razy tworząc warkocz. Boki sklejam. 
4. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Chałeczki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję nasionami lnu. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.


Do przygotowania bułeczek wykorzystałam złoty len, który otrzymałam do testowania od sklepu SKWORCU. Len to doskonały dodatek do wypieku pieczywa. Będę go często wykorzystywać w kuchni. 

Zapraszam serdecznie do sklepu SKWORCU, gdzie znajdziecie wiele wspaniałych produktów, niezbędnych w każdej kuchni.


wtorek, 25 sierpnia 2015

Krokiety ze śliwkami

We wtorkowy poranek zapraszam na pyszne krokiety w wersji na słodko. Ucieszą każde podniebienie. Są łatwe do przygotowania i wspaniale smakują. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 szklanki mleka
1 jajko
½ łyżki cukru
1,5 szklanki mąki
szczypta soli
Dodatkowo:
30 dag śliwek
1 łyżka cukru
2 jajka
bułka tarta
olej i masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
  1. Wszystkie składniki ciasta przekładam do miski, dokładnie mieszam trzepaczką, aby nie było grudek. Na rozgrzanym oleju smażę cienkie naleśniki.
  2. Śliwki płuczę, usuwam pestki. Owoce kroję na mniejsze kawałki i mieszam z cukrem.
  3. Na środek naleśnika nakładam porcję śliwek. Zwijam naleśniki tworząc krokiety.
  4. Krokiety maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam bułce tartej. Smażę na rumiano na rozgrzanym maśle. 

niedziela, 23 sierpnia 2015

Sałatka warzywna z kabanosami

A oto kolejna wersja sałatki warzywnej. Ty razem z dodatkiem kabanosów. Połączenie to jest połączeniem doskonałym. Przygotowanie sałatki zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Watro w kilka chwil przygotować pyszną przekąskę dla całej rodziny.


SKŁADNIKI:
3 kabanosy wieprzowe,
1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
1/2 słoika selera wiórki,
1 por,
ogórki kiszone,
jajka,
3,5 łyżki Majonezu Kieleckiego WSP Społem,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Kabanosy gotuję kilka minut we wodzie. Wyjmuję i odstawiam do przestudzenia. Kabanosy kroję na mniejsze kawałki. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę około 10 minut pod przykryciem, odcedzam. Selera i kukurydzę odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Ogórki kiszone także kroję w kostkę. 
2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie całość mieszam. Sałatkę podaję z pieczywem.


Do przygotowania sałatki użyłam Majonezu Kieleckiego, który otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM. Majonez ma idealną kremową konsystencję i nie zawiera żadnych substancji konserwujących. To doskonały dodatek do wielu potraw, szczególnie przygotowanych na zimno, między innymi sałatek, przystawek czy kanapek. Majonez ma funkcjonale opakowanie. Produkt wart polecenia i zakupu.

Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy WSP SPOŁEM.

sobota, 22 sierpnia 2015

Ciasto Kubuś bez pieczenia

Ciasto to powstało w związku z konkursem organizowanym przez na blogu "Takie tam pichcenie". Inspiracją był przepis Madzi, który lekko zmodyfikowałam. Ciasto jest łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
Masa kubusiowa:
900 ml soku marchwiowo- owocowego typu „Kubuś”
2 opakowania budyniu śmietankowego,
2 opakowania galaretki brzoskwiniowej,
Masa śmietanowa:
600 ml śmietany 30%,
2 opakowania galaretki truskawkowej,
Dodatkowo:
20 sztuk biszkoptów okrągłych,
20 sztuk delicji o smaku pomarańczowym,
kolorowa posypka


PRZYGOTOWANIE:
1. Masa kubusiowa: Z soku odlać 1/2 szklanki. Pozostały sok zagotować. W odlanym soku wymieszać budynie. Masę wylać do gotującego się soku. Wymieszać i gotować 2 minuty. Do gorącego budyniu wsypać galaretki brzoskwiniowe. Dokładnie wymieszać.
2. Spód blaszki wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać gorącą masę kubusiową. Wyrównać i odstawiać do stężenia. Na masie ułożyć delicje.
3. Masa śmietanowa: Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać tężejącą galaretkę i razem zmiksować.
4. Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki. Gotowe ciasto posypać kolorową posypką.

piątek, 21 sierpnia 2015

Knedle ze śliwkami

Na dzisiejszy obiad polecam pyszne knedle ze śliwkami. Zawsze podaje je z sosem śmietanowym. W tej wersji smakują mi najbardziej. Może zasmakują również Wam?



SKŁADNIKI:
1/2 kg ziemniaków,
2 szklanki mąki,
jajko,
sól,
30 dag śliwek,
1 szklanka śmietany 18%,
2,5 łyżki cukru.


PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Przestudzone ziemniaki wykładam na stolnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto.
2. Przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Kroję na kwadraty o boku 5cm. Ze śliwek usuwam pestki. Na każdy kawałek ciasta kładę śliwkę. Ciasto zlepiam w kulę.
3. Przygotowane knedle wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję około 10 minut. Knedle odcedzam i wykładam na talerz.
4. Zimną śmietanę dokładnie mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle.

środa, 19 sierpnia 2015

Paluchy z ziarenkami

Bardzo lubię przygotowywać wypieki na słono. Tym razem zrobiłam pyszne paluszki z ziarenkami. Są o wiele bardziej smaczniejsze od paluszków kupowanych w sklepie. Paluchy posypałam mieszanką ziaren MAKAR.


SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
15 dag masła
1/2 szklanki śmietany 18%
2 żółtka
szczypta soli
jajko do posmarowania
4 łyżki mieszanki ziaren MAKAR,

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, śmietanę oraz sól. Zagniatam ciasto. 
2. Przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam na noc do lodówki. 
3. Przygotowane ciasto dzielę na mniejsze porcje i formuję z nich cienkie wałeczki. 
4. Paluszki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami. Piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni.


Do przygotowania paluszków wykorzystałam mieszankę ziaren, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKARW skład mieszanki wchodzą ziarna: słonecznika łuskanego, sezamu, siemienia lnianego oraz pestki dyni. Ziarenka to doskonały dodatek do wielu potraw. Mogą być wykorzystywane między innymi do wypieku pieczywa, wypieków na słono, jak również do dań głównych, zup i deserów. Ziarenka idealnie współgrały z chrupiącymi paluchami. Warto je wykorzystać w kuchni, ponieważ wspaniale smakują.

Zachęcam wszystkich do zakupu produktów firmy "MAKAR". Firma oferuje cały wachlarz wspaniałych produktów w przystępnej cenie. 



wtorek, 18 sierpnia 2015

Muffinki z morelami i Prince Polo

Na dzisiejszy deser polecam muffinki z morelami i wafelkiem Prince Polo. Przygotowanie muffinek zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Każdemu będą smakować. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
jajka
100 ml oleju
200 ml szklanki mleka
2,5 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 wafelek Prince Polo duży
moreli


PRZYGOTOWANIE:
1. Olej mieszam z mlekiem i jajkami. W osobnym naczyniu mieszam mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia.
2. Do masy płynnej stopniowo wsypuję składniki suche. Dokładnie wszystko razem miksuję.
3. Wafelki Prince Polo kroję w małą kostkę. Z moreli usuwam pestki. Owoce kroję na mniejsze kawałki. Wafelki i morele dodaję do ciasta. Mieszam.
4. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do 3/4 wysokości). Muffinki piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni.