SKŁADNIKI:
1/2 kg ziemniaków,
2 szklanki mąki,
1 jajko,
sól,
30 dag śliwek,
1 szklanka śmietany 18%,
2,5 łyżki cukru.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Przestudzone ziemniaki wykładam na stolnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto.
2. Przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Kroję na kwadraty o boku 5cm. Ze śliwek usuwam pestki. Na każdy kawałek ciasta kładę śliwkę. Ciasto zlepiam w kulę.
3. Przygotowane knedle wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję około 10 minut. Knedle odcedzam i wykładam na talerz.
4. Zimną śmietanę dokładnie mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle.
Bardzo fajny przepis. Pewnie go po niedzieli wypróbuję. Nie koniecznie jednak z tym sosem. Wolę masełko. Dam znać jak mi wyszedł. Blog fajny. Super pomysł. Jest w moich zakładkach. Bardzo mi się podoba. :)
OdpowiedzUsuńJa uwazam ze inaczej śliwki przed zawinięciem w ciasto powinny wydrylowane być posypane cukrem i cynamonem poniewaz niektore są kwaśne. Beata 27.08 2015
OdpowiedzUsuń