SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 szklanki mleka
1 jajko
½ łyżki cukru
1,5 szklanki mąki
szczypta soli
Dodatkowo:
30 dag śliwek
1 łyżka cukru
2 jajka
bułka tarta
olej i masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki ciasta przekładam do miski, dokładnie mieszam trzepaczką, aby nie było grudek. Na rozgrzanym oleju smażę cienkie naleśniki.
- Śliwki
płuczę, usuwam pestki. Owoce kroję na mniejsze kawałki i mieszam z cukrem.
- Na
środek naleśnika nakładam porcję śliwek. Zwijam naleśniki tworząc
krokiety.
- Krokiety
maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam bułce tartej. Smażę na rumiano na
rozgrzanym maśle.
Ciekawy przepis chociaż ja do panierki użyłabym orzechów lub sezamu.. Tarta bułka jakoś gryzie mi się do naleśników na słodko ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam krokietów na słodko, super pomysł ;)
OdpowiedzUsuńJa też nie robiłam krokietów w wersji na słodko, a jednak można :)
OdpowiedzUsuń