niedziela, 25 marca 2018

Żurek z jajkiem i wędliną

W piękną, słoneczną niedzielę polecam przepis na pyszny żurek z jajkiem i wędliną. To doskonała propozycja na śniadanie wielkanocne. Każdemu będzie smakować. Polecam!!!




SKŁADNIKI:
300g żeberek wieprzowych,
200g kiełbasy cienkiej np. śląskiej,
200g boczku wędzonego,
4 duże ziemniaki.
2 ząbki czosnku,
400ml zakwasu na żurek,
2 litry wody,
3 jajka,
1 łyżeczka majeranku,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Żeberka przekładam do garnka. Wlewam wodę i gotuję około 30 minut. Boczek oraz kiełbasę kroję w kostkę. Wędlinę oraz czosnek dodaję do wywaru. Całość gotuję na małym ogniu około 45 minut. Następnie do wywaru wlewam zakwas. Gotuję 5 minut. Żurek doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
2. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ziemniaki dodaję do żurku. Mieszam.
3. Jajka gotuję na twardo, obieram i przekrawam na pół. Jajka układam na talerzu, zalewam żurkiem i podaję.

niedziela, 18 marca 2018

Babka piaskowa pachnąca wanilią

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych polskich wypieków, czyli bab i mazurków. Dziś mam dla Was przepis na łatwą babkę piaskową. Jej przygotowanie nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
Ciasto:
200g masła,
3 jajka,
½ szklanki cukru,
2 łyżki cukru waniliowego,
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka otarta z połowy cytryny,
kilka kropel aromatu waniliowego.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru,
1 łyżka przegotowanej wody,
cukrowe perełki do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Masło razem z cukrem i cukrem waniliowym ucieram na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję po jednym żółtku. Następnie wsypuję mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaję skórkę cytrynową oraz aromat.
2. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do ciasta. Mieszam. Ciasto wykładam do foremki na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piekę około godziny w temperaturze 160 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję z formy.
3. Cukier puder ucieram razem z wodą na jednolitą masę. Lukrem polewam wierzch przestudzonej babki. Gotową babkę dekoruję cukrowymi perełkami.

piątek, 16 marca 2018

Seler po wegańsku w zalewie

Seler po wegańsku to jedna z najlepszych przekąsek, jaką jadłam w ostatnim czasie. Marynowany seler smakiem przypomina śledzie w zalewie. To idealna przekąska dla całej rodziny. 



SKŁADNIKI:
2 średniej wielkości selery,
3 cebule,
150 ml oleju,
2 łyżki musztardy,
125 ml octu jabłkowego,
3 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
kilka ziaren pieprzu czarnego,
olej do smażenia,
majeranek,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Selera obieram i kroję w półplasterki o grubości 0,5 cm. Warzywo gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Następnie selera układam na patelni z odrobiną oleju, oprószam solą, pieprzem i majerankiem. Smażę około 3 minuty z każdej strony.
2, Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Do cebuli dodaję musztardę, olej, ocet jabłkowy oraz liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszam. Dodaję selera. Całość mieszam.
3. Selera z marynatą przekładam do dużego słoja, zakręcam i odstawiam na 24 godziny w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. Podaję z pieczywem.

niedziela, 11 marca 2018

Ciasto Mleczna Droga

Do niedzielnej kawusi proponuję pyszne ciasto Mleczna Droga. Ciasto, które ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu, a efekt końcowy jest znakomity.




SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka,
½ szklanki cukru,
6 łyżek oleju,
¾ szklanki mąki,
1,5 łyżki kakao,
1 łyżka octu,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 kieliszki likieru czekoladowego,
Masa mleczna:
125 ml mleka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 szklanka mleka w proszku,
2 łyżki cukru pudru,
200g masła,
Dodatkowo:
150g kremu orzechowo- czekoladowego np. Nutella,
80g orzechów laskowych.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cm x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam likierem czekoladowym.
2. Masa mleczna: Mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Wlewam zimne mleko. Ucieram. Następnie dodaję mleko w proszku. Wszystko razem ucieram. Masą mleczną przekładam upieczone biszkopty.
3. Orzechy laskowe prażę na suchej patelni. Uprażone orzechy siekam nożem. Wierzch ciasta smaruję kremem orzechowo- czekoladowym. Gotowe ciasto posypuję orzechami laskowymi.

wtorek, 6 marca 2018

Panierowane filety pod warzywną kołderką

Jeśli nie macie pomysłu co przygotować na dzisiejszy obiad, to polecam pyszne drobiowe filety zapiekane z serem i warzywami. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Filety można podać z ziemniakami i surówką.




SKŁADNIKI:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka,
1 jajko,
1 i ½ szklanki bułki tartej,
2 marchewki,
1 mały seler,
1 cebula,
½ szklanki wody,
50 g sera żółtego,
sól,
pieprz,
oregano,
oliwa.

PRZYGOTOWANIE:
1. Marchewkę oraz selera obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na patelnię z oliwą przekładam warzywa. Smażę 5 minut. Następnie podlewam wodą i smażę jeszcze przez 10 minut. Warzywa doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz oregano.
2. Filety rozbijam tłuczkiem. Oprószam z dwóch stron solą oraz pieprzem. Mięso maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Na oliwie smażę filety na rumiano w każdej strony.
3. Na usmażone filety kładę porcję przygotowanych warzyw. Wierzch posypuję startym żółtym serem. Filety układam na blaszce i zapiekam około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

wtorek, 27 lutego 2018

Sałatka z porem, kukurydzą i makaronem

Zgodnie z tradycją polski stół musi uginać od różnych potraw i smakołyków. Dziś przedstawiam przepis na lekką sałatkę warzywną z makaronem. Sałatkę tę przygotowuję na każdą imprezę. Nie może jej zabraknąć na moim stole.



SKŁADNIKI:
1 por,
½ puszki kukurydzy konserwowej,
½ słoika selera konserwowego,
100g makaronu w kształcie ryżu,
3 jajka,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Pora kroję w półplasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 5 minut pod przykryciem. Następnie odcedzam na sitku i studzę. Kukurydzę oraz selera odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo. Obieram i kroję w małą kostkę. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzam.
2. Do salaterki przekładam pora, kukurydzę, seler, jajka oraz makaron. Dodaję majonez. Mieszam. Sałatkę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Gotową sałatkę wykładam na talerz.


niedziela, 25 lutego 2018

Wytrawne ciastka francuskie z brokułem, rybą i pieczarkami

Dziś polecam przepis na pyszne wytrawne ciastka z ciasta francuskiego. To doskonała przekąska dla każdego. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil.



SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
1 filet z dorsza lub mintaja,
½ brokuła,
1 cebula,
200g pieczarek,
80g żółtego sera,
oliwa,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie.

PRZYGOTOWANIE:
1. Brokuła dzielę na różyczki i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Cebulę kroję w kostkę, a pieczarki w plasterki. Pieczarki razem z cebulą podsmażam 5 minut na oliwie. Rybę kroję na mniejsze kawałki. Odsmażam na oliwie po 3 minuty z każdej strony.
2. Ciasto francuskie kroje na mniejsze prostokąty. Na każdym kawałku ciasta kładę porcję podsmażonych pieczarek, kawałki ryby oraz brokuła. Oprószam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wierzch ciastek posypuję startym żółtym serem.
3. Ciastka piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni..

czwartek, 22 lutego 2018

Omlet z cukinią i pomidorem

Na jutrzejsze śniadanie polecam pyszny omlet z cukinią i pomidorem. Omlet jest szybki i łatwy do przygotowania. Ze świeżym pieczywem smakuje wybornie.



SKŁADNIKI:
1 mała cukinia,
1 pomidor,
1 cebula,
3 jajka,
½ łyżeczki bazylii,
2 łyżki masła,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach. Pomidora oraz cebulę kroję w kostkę. Na patelnię z oliwą przekładam warzywa. Smażę około 5 minut.
2. Jajka wybijam do miseczki i lekko ubijam trzepaczką. Dodaję podsmażone warzywa oraz bazylię , sól i pieprz. Mieszam.
3. Na patelni rozpuszczam masło. Wlewam masę jajeczną i smażę na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie przy pomocy płaskiego talerza przewracam omlet na drugą stronę i smażę jeszcze przez 3 minuty. Gotowy omlet wykładam na talerz.   

środa, 21 lutego 2018

Zielony koktajl z kiwi, gruszki i natki

Zimową porą nasz organizm ma większe zapotrzebowanie na witaminy. Dziś przedstawiam przepis na pyszny odżywczy koktajl, który zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Napój doskonale ugasi pragnienie i doda energii w pochmurne zimowe dni.


SKŁADNIKI:
2 sztuki kiwi,
2 gruszki,
½ pęczka natki pietruszki,
1/3 szklanki wody niegazowanej,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżka pestek dyni.

PRZYGOTOWANIE:
1. Kiwi obieram i przekrawam na pół. Gruszki obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję na mniejsze kawałki.
2. Do blendera przekładam owoce oraz natkę pietruszki. Wszystko razem miksuję. Następnie wlewam wodę i sok z cytryny. Blenduję.
4. Pestki dyni prażę na suchej patelni. Gotowy koktajl przelewam do szklaneczek. Wierzch posypuję pestkami dyni.  

niedziela, 18 lutego 2018

Jabłkowa Fantazja

Zimową porą bardzo często mamy ochotę na "coś słodkiego". Dziś polecam przepis na pyszne ciasto z musem jabłkowym. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Każdemu przypadnie do gustu.



SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka,
½ szklanki cukru,
½ szklanki mąki,
2 łyżeczki kakao,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu śmietanowego,
1 opakowanie cukru waniliowego,
200g masła,
3 łyżki cukru pudru,
Masa jabłkowa:
3 duże jabłka,
1 szklanka wody,
2 opakowania galaretki cytrynowej,
Masa śmietanowa:
400 ml śmietany 30%,
1 opakowanie śmietan- fix,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 łyżka cukru pudru,
1 łyżka żelatyny,
100 ml wody,
Dodatkowo:
50g wiórków kokosowych.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24 cm x 32 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń i ucieram. Masę wykładam na biszkopt i wyrównuję.
3. Masa jabłkowa. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka i wlewam wodę. Jabłka duszę około 15 minut na małym ogniu. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejącą masę jabłkową wykładam na ciasto. Wyrównuję.
4. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem ze śmietan- fixem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaję żelatynę. Ubijam. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję.
5. Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni, aż nabiorą złotego koloru. Wierzch ciasta posypuję kokosem. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.