poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Jajka podane na sałatce z marynowanych warzyw

Jeśli nie macie pomysłu, w jaki sposób podać jajka na wielkanocne śniadanie, to polecam podać je z pyszną sałatką z marynowanych warzyw. W bardzo ławy i szybki sposób się ją przygotowuje. Jajka podane w takiej wersji będą smakować całej rodzinie. Potrawa doskonale komponuje się z napojem pomarańcza- brzoskwinia Hortex. 



SKŁADNIKI:
4 jajka,
4 ogórki konserwowe,
po 2 strąki papryki marynowanej żółtej i czerwonej,
10 sztuk pieczarek marynowanych,
1 cebula,
2 łyżki majonezu,
koperek,
sól,
pieprz,
Dodatkowo:
napój pomarańcza- brzoskwinia Hortex

PRZYGOTOWANIE:
1. Ogórki, paprykę oraz pieczarki odsączam z zalewy i kroję w małą kosteczkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Przygotowane warzywa przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam. Przygotowaną sałatkę wykładam na talerz.
2. Jajka gotuję na twardo, obieram i przekrawam na pół. Układam na sałatce. Całość posypuję posiekanym koperkiem.


                                                               Wiosenny konkurs od Matki Natury

niedziela, 7 kwietnia 2019

Gulasz meksykański

Na jutrzejszy obiad polecam pyszny gulasz mięso- warzywny. Potrawa jest bardzo łatwa do przygotowania. Doskonale smakuje z kromką świeżego pieczywa.


SKŁADNIKI:
800g karkówki wieprzowej,
1 cebula,
200g pieczarek,
1 czerwona papryka,
300g mrożonej mieszanki meksykańskiej Hortex,
1,5 litra wody,
1 łyżka mąki,
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
1 łyżeczka papryki ostrej mielonej,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka kminku,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Karkówkę kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w małą kosteczkę. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Dodaję mąkę i papryki mielone. Mieszam. Mięso zalewam wodą. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuję około godziny.
2. Pieczarki kroję w półplasterki i podsmażam na oliwie. Dodaję do gulaszu. Paprykę kroję w kostkę. Dodaję do mięsa razem z mieszanką meksykańską. Gotuję około 20 minut. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy. Razem gotuję przez około 10 minut. Gulasz doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Do przygotowania potrawy wykorzystałam mieszankę meksykańską Hortex, która nadała mojej potrawie smaku i pięknego koloru.  Bardzo często używam w kuchni mrożonych warzyw i owoców firmy Hortex. Można w szybki sposób przygotować z nich pyszny obiad czy deser. Są gotowe do użycia, nie wymagają obierania i krojenia. Fimra Hortex ma bardzo szeroki wybór asortymentu, każdy znajdzie coś dla siebie. Nawet zimową porą możemy poczuć smak letnich warzyw i owoców. 

                                                              Wiosenny konkurs od Matki Natury

czwartek, 4 kwietnia 2019

Babka kakaowa z dżemem przełożona kremem malinowym

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkiej Nocy. Na świątecznym stole nie może zabraknąć świątecznej babki. Dziś prezentuję przepis na babkę kakaową przełożoną pysznym kremem malinowym i polaną białą czekoladą. Babka wybornie smakuje z nektarem z czarnej porzeczki Hortex. Warto przygotować ją na nadchodzące święta.



SKŁADNIKI:
Ciasto:
250g masła,
150g cukru,
4 jajka,
2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
½ szklanki mleka,
1,5 łyżki kakao,
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki,
Krem malinowy:
300g malin świeżych lub mrożonych,
½ szklanki wody,
2 opakowania galaretki malinowej,
300 ml śmietany 30%,
Dodatkowo:
1 tabliczka białej czekolady,
1 łyżka mleka,
czekoladowe jajka do dekoracji,
Nektar z czarnej porzeczki Hortex. 

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Masło razem z cukrem i żółtkami ucieram na puszystą masę. Następnie wlewam mleko oraz dodaję mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną. Na końcu do masy dodaję dżem porzeczkowy oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Mieszam. Ciasto przekładam do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piekę około godziny w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu babkę przekrawam na trzy blaty.
2. Krem malinowy: Maliny miksuję blenderem na jednolity mus. Przelewam do garnka, wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki malinowe. Mieszam. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i miksuję. Kremem przekładam upieczoną babkę.
3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladą polewam wierzch babki. Ciasto dekoruję czekoladowymi jajeczkami.


                                                                  Wiosenny konkurs od Matki Natury

czwartek, 28 marca 2019

Pasja serowo- orzechowa

Za oknami pochmurno. Pogoda przypomina bardziej jesienną niż wiosenną. Na poprawę humoru warto wypić filiżankę aromatycznej kawy i zjeść kawałek pysznego ciasta. Dziś przedstawiam przepis na pyszne ciasto serowo- orzechowe przełożone kremem budyniowym. Zapewniam, że warto poświęcić trochę czasu i przygotować to pyszne ciasto.


SKŁADNIKI:
Ciasto orzechowe:
5 jajek,
¾ szklanki mąki pszennej,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
¾ szklanki cukru,
100 ml oleju,
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Sernik:
500g sera białego półtłustego,
100g masła,
½ szklanki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
4 jajka,
2 łyżki budyniu waniliowego,
50 ml śmietany 30%,
Masa budyniowa:
2 opakowania budyniu waniliowego,
500 ml mleka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
5 łyżek cukru pudru,
200g masła,
Dodatkowo:
1 tabliczka gorzkiej czekolady.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto orzechowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję mąki wymieszane z orzechami i proszkiem do pieczenia. Na końcu cienkim strumykiem wlewam olej. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty.
2. Sernik: Żółtka ucieram razem z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję zmielony ser biały. Ucieram. Następnie dodaję budyń i śmietanę. Na końcu do masy serowej dodaję ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszam. Masę wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piekę około 55 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 200ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń. Ucieram.
4. Na jeden blat ciasta orzechowego wykładam połowę masy budyniowej i wyrównuję. Na masie układam sernik, delikatnie zdejmując papier. Na serniku wykładam pozostałą masę i wyrównuję. Na masie układam drugie z ciast orzechowych. Czekoladę gorzką rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą robię na wierzchu ciasta esy floresy. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.

wtorek, 19 marca 2019

Domowy smalczyk z cebulką

Domowy smalczyk to pyszny dodatek do kanapek i wielu potraw smażonych. Kromka świeżego chleba posmarowana smalcem, z plastrami ogórka kiszonego to prawdziwa radość dla podniebienia. Od wielu pokoleń smalczyk jest najbardziej popularnym smarowidłem. Warto go przygotować, bo jest przepyszny.



SKŁADNIKI:
1 kg słoniny,
2 cebule.

PRZYGOTOWANIE:
1. Słoninę kroję małą kosteczkę. Przekładam do garnka i topię na małym ogniu do momentu, aż skwarki nabiorą złotego koloru.
2. Pod koniec procesu smażenia słoniny dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Chwilę wszystko razem smażę. 
3. Smalczyk przekładam do słoiczka lub kamionkowego naczynia i odstawiam w chłodne miejsce do stwardnięcia.

poniedziałek, 4 marca 2019

Placki ziemniaczane a'la pizza z kurczakiem i pieczarkami

Dziś przedstawiam przepis na pyszne placki ziemniaczane zapiekane z kurczakiem, pomidorem i pieczarkami. Placki bardzo ładnie się prezentują na talerzu i do tego wyśmienicie smakują. Możemy z powodzeniem przygotować je na obiad lub ciepłą kolację.




SKŁADNIKI:
Placki:
600g ziemniaków,
1 cebula,
1 łyżka mąki,
1 jajko,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Dodatkowo:
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka,
200g pieczarek,
1 pomidor,
150g sera żółtego,
sól,
pieprz,
bazylia,
oliwa.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki oraz cebulę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodaję jajko, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką porcję masę ziemniaczanej, formując duże okrągłe placki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron.
2. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę i smażę przez około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Pieczarki kroję w plasterki. Smażę około 5 minut na oliwie. Pomidora kroję w plasterki. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach.
3. Usmażone placki przekładam na blaszkę. Na plackach układam podsmażonego kurczaka, pieczarki oraz pomidora. Oprószam solą, pieprzem i bazylią. Wierzch placków posypuję żółtym serem. Placki zapiekam około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

środa, 27 lutego 2019

Pączki z makiem

Jutro Tłusty Czwartek. Z tej okazji zapraszam na pyszne pączki z nadzieniem makowym. Są bardzo pulchne i smakowite. Nikt im się nie oprze.

SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szklanka mleka,
1 jajko,
2 żółtka,
30g drożdży,
1,5 łyżki cukru,
3 szklanki mąki,
50g margaryny,
szczypta soli,
Masa makowa:
150g maku mielonego,
1 jajko,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżki cukru,
50g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały),
50g masła,
kilka kropki aromatu migdałowego,
Dodatkowo:
cukier puder do posypania,
olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Dodaję jajko, żółtka oraz sól. Stopniowo do masy wsypuję mąkę. Mieszam. Następnie wlewam rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia.
2. Masa makowa: Mak mieszam z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym oraz bakaliami. Do masy wlewam rozpuszczone masło oraz dodaję aromat migdałowy. Dokładnie wszystko razem mieszam.
3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę porcję masy makowej. Zlepiam brzegi ciasta formując kule.
4. Pączki smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu oprószam cukrem pudrem.

wtorek, 19 lutego 2019

Francuskie kapuśniaczki z kapustą kiszoną, pieczarkami i słonecznikiem

We wtorkowy wieczór zapraszam na pyszne kapuśniaczki z ciasta francuskiego z kapustą kiszoną i pieczarkami. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Z powodzeniem możemy je zabrać do szkoły lub pracy, jako drugie śniadanie.



SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
200g pieczarek,
1 cebula,
200g kapusty kiszonej,
2 liścia laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka kminku,
woda,
1 jajko,
2 łyżki słonecznika łuskanego,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam pieczarki razem z cebulą. Dodaję kapustę kiszoną oraz liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Całość podlewam wodą i duszę około 40 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
2. Ciasto francuskie rozwijam. Na brzegu nakładam wzdłuż porcję farszu. Ciasto zwijam 2x. Pozostałe ciasto odcinam. Rulon z farszem kroję na 3cm kawałki.
3. Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarnami słonecznika. Kapuśniaczki piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

niedziela, 10 lutego 2019

Składane drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Na jutrzejsze śniadanie proponuję pyszne drożdżówki z jabłkami. Ze szklanką ciepłego mleka smakują wybornie. Nikt im się nie oprze.


SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szklanka mleka,
30g drożdży,
2 łyżki cukru,
1 jajko,
2,5 szklanki mąki,
2 łyżki masła,
szczypta soli,
Kruszonka:
50g masła,
½ szklanki cukru,
½ szklanki mąki,
Dodatkowo:
1 jajko,
3 jabłka,
cynamon.

PRZYGOTOWANIE:
1. Do mleka dodaję drożdże oraz 1 łyżeczkę cukru. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, jajko, pozostały cukier, sól oraz miękkie masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Z masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę. Jabłka obieram i kroję w kostkę.
3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Lekko rozwałkowuję. Ciasto kroję na kwadraty o boku 10cm. Na środek kwadratu kładę porcję pokrojonych jabłek. Owoce oprószam cynamonem. Rogi ciasta sklejam razem na środku formując kopertę. Drożdżówki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję kruszonką. Piekę około 40 minut w temperaturze 160 stopni.

wtorek, 29 stycznia 2019

Ciasto wiewiórka z rodzynkami

Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszne ciasto Wiewiórka z bakaliami. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Ciasto ucieszy podniebienie niejednego smakosza.



SKŁADNIKI:

4 jajka,
¾ szklanki cukru,
2 szklanki mąki tortowej,
½ szklanki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
3 duże jabłka,
50g rodzynek,
1 tabliczka mlecznej czekolady.

PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie cienkim strumykiem wlewam olej. Na końcu do ciasta dodaję orzechy, rodzynki oraz pokrojone w kostkę jabłka. Mieszam.
2. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 190 stopni.
3. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą robię na wierzchu ciasta esy floresy.