sobota, 10 października 2015

Łatwe ciasto limonkowe

Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie i łatwe do przygotowania ciasto z limonkami. Ciasto doskonale smakuje i pięknie pachnie. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
4 jajka,
3/4 szklanki cukru,
1 szklanka mąki tortowej,
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
120g margaryny,
2 limonki,
1 tabliczka mlecznej czekolady,
kolorowe perełki do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia. Do masy cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną, gorącą margarynę. Limonki dokładnie szoruję. Z limonek ścieram na tarce o małych oczkach wierzchnią warstwę skórki oraz wyciskam sok. Sok i skórkę dodaję do ciasta. Mieszam. 
2. Przygotowane ciasto przekładam do foremki o wymiarach 11cm x 35cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto wyjmuję z formy.
3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą polewam ciasto. Wierzch posypuję kolorowymi perełkami. 

1 komentarz: