czwartek, 22 października 2015

Roladki indycze z suszoną żurawiną

Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to pieczone roladki drobiowe z suszoną żurawiną. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Można je podawać z ziemniakami i surówką.



SKŁADNIKI:
1/2 kg filetu z piersi indyka,
100g żurawiny suszonej MAKAR,
1 łyżka papryki ostrej mielonej,
1,5 łyżeczki soli,
1/2 łyżki pieprzu,
2 łyżeczki majeranku,
5 łyżek oleju.

PRZYGOTOWANIE:
1. Filet z piersi indyka kroję w grubsze plastry. Rozbijam cienko tłuczkiem. Oprószam odrobiną soli i pieprzu. 
2. Na każdy płat mięsa kładę porcję suszonej żurawiny. Mięso zwijam w roladki. Spinam wykałaczkami. 
3. Przygotowane roladki nacieram dookoła papryką ostrą mieloną, majerankiem oraz pozostałą solą i pieprzem. 
4. Roladki układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Roladki piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas polewając mięso wytworzonym w czasie pieczenia sosem.


Do przygotowania roladek użyłam żurawiny suszonej, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR. Żurawina to owoc bogaty w wiele cennych witamin i minerałów. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. W kuchni z powodzeniem możemy ją wykorzystywać do przygotowywania deserów, ciast, ciastek, dań mięsnych, czy sosów. Połączenie mięsa z żurawiną było strzałem w dziesiątkę. Wytrawne roladki z nutką słodyczy to jedna z moich ulubionych potraw mięsnych. Żurawina suszona spełniła wszystkie moje oczekiwania. Produkt jest wart polecenia i zakupu. 

Żurawiny smakowe MAKAR są dostępne między innymi na bazarku w sklepie Auchan (na dziale "BAZAREK LUZ" ).

Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR niezastąpionych w każdej kuchni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz