poniedziałek, 26 października 2015

Pikantna fasolka po bretońsku z mięsem

Na dzisiejszy obiad polecam sycące danie jednogarnkowe z fasolą i mięsem. Potrawę przygotowałam w lekko pikantnej wersji, doprawiając ją do smaku pieprzem cayenne. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
40 dag fasoli "Jaś",
1/2 kg karkówki bez kości,
1 litr wody,
1 cebula,
1 papryka czerwona,
2 pomidory,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1/2 łyżki kminku,
1/2 łyżki papryki ostrej mielonej,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
1 łyżeczka majeranku,
1,5 łyżki masła,
1,5 łyżki mąki
sól
pieprz
oliwa


PRZYGOTOWANIE:
1. Fasolę oraz mięso przekładam do garnka. Zalewam wodą. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz paprykę ostrą mieloną. Gotuję na małym ogniu około godziny.
2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do fasoli. Ugotowane mięso wyjmuję, kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Dodaję z powrotem do fasoli. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Pomidory kroję w ósemki. Warzywa dodaję do fasoli. Gotuję około 15 minut.
3. Z mąki i masła przygotowuję zasmażkę. Zasmażkę oraz koncentrat pomidorowy dodaję do fasoli. Gotuję 5 minut. Fasolę doprawiam do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz pieprzem cayenne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz