SKŁADNIKI:
Ciasto:
20g świeżych drożdży,
150 ml letniej wody,
1,5 szklanki mąki,
1 płaska łyżeczka cukru,
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżki oleju,
Dodatkowo:
3 pomidory,
3 cebule,
50g sera żółtego,
1/2 łyżki suszonej bazylii,
sól,
pieprz,
oliwa do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
1. W letniej wodzie rozpuszczam drożdże i cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozpuszczone drożdże, sól oraz olej. Wyrabiam ciasto około 5 minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Pomidory kroję w plastry. Ser ścieram na tarce.
3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i rozwałkowuję na grubość 5mm. Nożem kroję ciasto na romby. Kawałki ciasta układam na blaszce. Na ciasto nakładam porcję cebuli, plasterki pomidora oraz starty ser. Wierzch oprószam solą, pieprzem i bazylią.
4. Piekę około 20 minut w temperaturze 210 stopni.
2. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Pomidory kroję w plastry. Ser ścieram na tarce.
3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i rozwałkowuję na grubość 5mm. Nożem kroję ciasto na romby. Kawałki ciasta układam na blaszce. Na ciasto nakładam porcję cebuli, plasterki pomidora oraz starty ser. Wierzch oprószam solą, pieprzem i bazylią.
4. Piekę około 20 minut w temperaturze 210 stopni.
Ale mi Kasiu smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuń