SKŁADNIKI:
Biszkopt ciemny:
2 jajka,
1/3 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki,
3 łyżki oleju,
1 łyżka kakao,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Biszkopt jasny:
2 jajka,
1/3 szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki,
3 łyżki oleju,
1/2 łyżki octu,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu waniliowego,
1 opakowanie cukru waniliowego,
200 g masła,
2 łyżki cukru pudru,
1 kieliszek spirytusu,
Dodatkowo:
1 szklanka syropu z jagód
1 opakowanie galaretki fioletowej,
2 opakowania galaretki czerwonej,
50g wiórków koksowych.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt ciemny:
Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka,
olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o
średnicy 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w
temperaturze 180 stopni.
2. Biszkopt jasny:
Białka ubijam na sztywno. Cały czas ubijając dodaję żółtka, cukier, olej, mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz ocet. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm,
wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Masa budyniowa:
Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym.
W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i
gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na
puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu do masy wlewam spirytus i
ucieram.
4. Na biszkopt ciemny wykładam 2/3 masy budyniową, wyrównuję. W
biszkopcie jasnym wykrawam kieliszkiem kółka. Biszkopt układam na masie budyniowej.
5. Syrop jagodowy przelewam do garnka i gotuję. Do gorącego
syropu wsypuję galaretkę fioletową. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejącą
galaretkę wlewam do otworów w jasnym biszkopcie. Odstawiam do stężenia.
6. Galaretki czerwone rozpuszczam w 3 szklankach wrzącej wody. Studzę. Tężejącą galaretkę wylewam na wierzch ciasta. Ciasto wstawiam na 2
godziny do lodówki. Boki ciasta smaruję pozostałą masą budyniową i posypuję wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz