niedziela, 20 grudnia 2015

Daktylowiec z orzechami

Moja kolejna propozycja świątecznego wypieku to Daktylowiec z orzechami. Już podczas jego pieczenia piękny piernikowy aromat unosił się po całej kuchni. 



SKŁADNIKI:
Ciasto:
250g suszonych daktyli bez pestek MAKAR,
300ml wody,
70g masła,
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
3 jajka,
200g cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
150g grubo posiekanych orzechów włoskich MAKAR,
350g mąki,
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki przyprawy korzennej,
szczypta soli.
Polewa:
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 łyżka mleka
kolorowe perełki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
1. Suszone daktyle przekładam do głębokiego naczynia. Dodaję pokrojone masło oraz sodę. Wodę zagotowuję. Gorącą wodą zalewam daktyle. Mieszam, aby masło się rozpuściło. Odstawiam do przestudzenia.
2. Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym ubijam na puszystą masę. Stopniowo dodaję przestudzone daktyle razem z wodą. Na końcu do ciasta dodaję mąkę wymieszaną z orzechami, proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą korzenną. Delikatnie mieszam ciasto łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły. 
3. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 10cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około godziny w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto wyjmuję z formy.
4. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i mieszam, aż masa będzie jednolita. Przygotowaną polewą polewam ciasto. Wierzch posypuję kolorowymi perełkami.


Do przygotowania ciasta wykorzystałam daktyle suszone oraz orzechy włoskie MAKAR. Bakalie MAKAR to niezbędny składnik świątecznych wypieków. Bakalie są wysokiej jakości, ciasta z ich użyciem zawsze się udają. Spełniły wszystkie moje oczekiwania i jeszcze niejednokrotnie wykorzystam je w kuchni. Produkty są warte polecenia i zakupu.


1 komentarz: