wtorek, 15 grudnia 2015

Śledzie po cygańsku

Oto moja kolejna wigilijna propozycja. Połączenie śledzi z cebulą, ogórkami i sosem pomidorowym to połączenie doskonałe. Warto przygotować te śledziki, ponieważ są przepyszne.



SKŁADNIKI:
1/2 kg śledzi matiasów,
2 cebule,
3 ogórki konserwowe,
oliwa do smażenia,
Sos:
1/2 szklanki wody,
1,5 łyżki oleju,
150 ml ketchupu Kieleckiego o smaku śliwkowym SPOŁEM,
1,5 łyżki octu spirytusowego SPOŁEM,
1,5 łyżeczki cukru,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
sól,
pieprz,

PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki sosu przekładam na garnka. Gotuję na małym ogniu około 10 minut. Odstawiam do przestudzenia.
2. Śledzie matiasy moczę kilka godzin we wodzie. Następnie osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Ogórki konserwowe ścieram na tarce o dużych oczkach.
3. Śledzie mieszam z ogórkami, cebulą i zimnym sosem pomidorowym. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowane śledzie odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce, aby smaki się "przegryzły". 


Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy WSP SPOŁEM, niezbędnych w każdej kuchni.


                                                          

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz