poniedziałek, 21 grudnia 2015

Śledzie w sosie tatarskim z groszkiem i marynowaną cebulką

W poniedziałkowy poranek zapraszam na pyszne śledzie w sosie tatarskim z dodatkami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Obowiązkowo powinny znaleźć się na wigilijnym stole.


SKŁADNIKI:
1/2 kg śledzi matiasów,
sok z 1/2 cytryny,
1/2 puszki groszku konserwowego,
1/2 słoiczka cebulki marynowanej,
2,5 łyżki śmietany 18%,
1/2 szklanki majonezu,
1 łyżeczka musztardy,
ogórki konserwowe,
1/2 słoiczka marynowanych pieczarek,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Następnie osuszam i skrapiam obficie sokiem z cytryny. 
2. Ogórki konserwowe oraz marynowane pieczarki kroję w bardzo drobną kosteczkę. Majonez mieszam ze śmietaną, musztardą oraz odrobiną soli i pieprzu. Dodaję pokrojone pieczarki i ogórki. Dokładnie mieszam. Sos odstawiam na godzinę w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. 
3. Cebulkę i groszek odsączam z zalewy. Warzywa oraz śledzie dodaję do przygotowanego sosu tatarskiego. Dokładnie mieszam i wykładam na talerz.

1 komentarz: