wtorek, 22 grudnia 2015

Karp pieczony w migdałach

Karp to ryba, która króluje na każdym wigilijnym stole. Oprócz tradycyjnych sposobów podania karpia, można przygotować również wersję ryby pieczonej razem z płatkami migdałowymi.  


SKŁADNIKI:
1 sprawiony karp,
50g płatków migdałowych,
sok z połowy cytryny,
50g masła,
szczypta ziół prowansalskich,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Karpia filetuję i kroję na mniejsze kawałki. Rybę skrapiam sokiem z cytryny i oprószam solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. 
2. Na maśle obsmażam rybę po około 3 minuty z każdej strony.
3. Karpia przekładam do naczynia żaroodpornego i posypuję płatkami migdałowymi. Naczynie przykrywam. Rybę piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywam, aby płatki migdałowe się zarumieniły. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz