środa, 9 grudnia 2015

Kukutki makowe

Przepis na kukutki makowe znalazłam w jednej z książek kucharskich. Bardzo mnie zaciekawił i postanowiłam je przygotować, oczywiście w zmodyfikowanej wersji. Kluseczki wyszły bardzo miękkie i delikatne. W połączeniu z masą makową smakowały wybornie. Kukutki makowe to doskonała propozycja na wigilijny stół.


SKŁADNIKI:
250g mąki,
3 żółtka,
100ml wody,
150g maku mielonego MAKAR,
50g masła,
1 łyżka cukru,
2 łyżki miodu płynnego,
30g rodzynek,
30g posiekanych orzechów włoskich,
kilka kropli aromatu migdałowego.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam. Dodaję żółtka oraz wodę. Zagniatam ciasto, jak na makaron. Z przygotowanego ciasta formuje 3cm wałeczki. Kluseczki wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzam.
2. Mak mielony dokładnie mieszam z rozpuszczonym masłem, cukrem, miodem, bakaliami i aromatem. 
3. Do masy makowej dodaję ugotowane kluseczki. Mieszam i wykładam na talerz.


Do przygotowania masy makowej wykorzystałam mak mielony, który otrzymałam do testowania od firmy MAKAR. Mak to doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i potraw na słodko. Mak mielony MAKAR jest bardzo wygodny do użycia. Nie trzeba go parzyć, ani mielić, co pozwala nam to zaoszczędzić sporo czasu. Produkt spełnił wszystkie moje oczekiwania. Jestem nim zachwycona i jeszcze niejednokrotnie wykorzystam go w kuchni.

Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR niezastąpionych w każdej kuchni.



2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam takich kluseczek, ale ciekawie wyglądają .

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takich kluseczek, ale ciekawie wyglądają .

    OdpowiedzUsuń