Nalewka to alkoholowy wyciąg z owoców, kwiatów i ziół. Najczęściej nalewki są przygotowywane ze świeżych owoców. Ja jednak odeszłam od tej zasady i przygotowałam nalewkę z suszonej żurawiny. Napój wyszedł bardzo dobry w smaku. Doskonale sprawdzi się, jako rozgrzewka w długie zimowe wieczory.
SKŁADNIKI:
200g suszonej żurawiny MAKAR,
2/3 szklanki cukru,
400ml wódki.
PRZYGOTOWANIE:
1. Do szklanego słoja wsypuję żurawinę oraz cukier. Mieszam. Żurawinę zalewam wódką. Słoik zakręcam i odstawiam na dwa tygodnie w słoneczne miejsce. Co kilka dni mieszam żurawinę, aby cukier dokładnie się rozpuścił.
2. Po dwóch tygodniach nalewkę filtruję i przelewam do szklanej butelki. Butelkę zakręcam i odstawiam na minimum trzy miesiące do spiżarni.
Do przygotowania nalewki użyłam żurawinę suszoną, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR. Żurawina to owoc bogaty w wiele cennych witamin i minerałów. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. W kuchni z powodzeniem możemy ją wykorzystywać do przygotowywania nalewek, deserów, ciast, ciastek, dań mięsnych, czy sosów. Żurawina suszona MAKAR spełniła wszystkie moje oczekiwania. Produkt jest wart polecenia i zakupu.
Żurawiny smakowe MAKAR są dostępne między innymi na bazarku w sklepie Auchan (na dziale "BAZAREK LUZ" ).
Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR niezastąpionych w każdej kuchni.
Bardzo ładny kolor wyszedł tej nalewki.
OdpowiedzUsuńAleż ma fantastyczny kolor!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńWg tych proporcji alkohol/cukier/owoce/utrata to chyba raczej likier a nie nalewka.Żurawina suszona zawiera też ok. 50 % cukru. Dlaczego Panie upierają się nazywać nalewkami produkty o zaw. alk. 15-25 %????
OdpowiedzUsuńOczywiście cukrem można zasypywać tylko owoce żurawiny.
UsuńZgadzam się, straszny ulepek. Po co tu cukier? Żurawina suszona zawiera ponad 70 gram cukru w 100 gramach. Oczywiście co kto lubi, ale nazywanie tego nalewką jest bardzo mylące. Wzięłam 100 g żurawiny na pół litra wódki i wyszło akurat.
UsuńA ja proponuję 2l spirytusu 1000g suszonej żurawiny i 1szklanke cukru, żeby wyszła nalewka,taka po kieliszku i do barku!
OdpowiedzUsuńDodałem 1l spirytus wyszła smaczna.
OdpowiedzUsuńJa robiłem tak jak z wiśni na 1 kg dałem 2 l spirytusu po 2 tygodniach oddałem zasypiałem 0,5 kg cukru i po 2 tygodniach oddałem zmierzałem oba produkty. Wyszło doskonale moc 65 procent. Owoce włożyłem do słoiczków doskonałe jako dodatek do deserów i ciast pychotka
OdpowiedzUsuń