niedziela, 6 grudnia 2015

Nalewka z suszonej żurawiny

Nalewka to alkoholowy wyciąg z owoców, kwiatów i ziół. Najczęściej nalewki są przygotowywane ze świeżych owoców. Ja jednak odeszłam od tej zasady i przygotowałam nalewkę z suszonej żurawiny. Napój wyszedł bardzo dobry w smaku. Doskonale sprawdzi się, jako rozgrzewka w długie zimowe wieczory. 



SKŁADNIKI:
200g suszonej żurawiny MAKAR,
2/3 szklanki cukru,
400ml wódki.

PRZYGOTOWANIE:
1. Do szklanego słoja wsypuję żurawinę oraz cukier. Mieszam. Żurawinę zalewam wódką. Słoik zakręcam i odstawiam na dwa tygodnie w słoneczne miejsce. Co kilka dni mieszam żurawinę, aby cukier dokładnie się rozpuścił.
2. Po dwóch tygodniach nalewkę filtruję i przelewam do szklanej butelki. Butelkę zakręcam i odstawiam na minimum trzy miesiące do spiżarni.


Do przygotowania nalewki użyłam żurawinę suszoną, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR. Żurawina to owoc bogaty w wiele cennych witamin i minerałów. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. W kuchni z powodzeniem możemy ją wykorzystywać do przygotowywania nalewek, deserów, ciast, ciastek, dań mięsnych, czy sosów.  Żurawina suszona MAKAR spełniła wszystkie moje oczekiwania. Produkt jest wart polecenia i zakupu. 

Żurawiny smakowe MAKAR są dostępne między innymi na bazarku w sklepie Auchan (na dziale "BAZAREK LUZ" ).

Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR niezastąpionych w każdej kuchni.




4 komentarze:

  1. Bardzo ładny kolor wyszedł tej nalewki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ma fantastyczny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wg tych proporcji alkohol/cukier/owoce/utrata to chyba raczej likier a nie nalewka.Żurawina suszona zawiera też ok. 50 % cukru. Dlaczego Panie upierają się nazywać nalewkami produkty o zaw. alk. 15-25 %????

    OdpowiedzUsuń