SKŁADNIKI:
Ciasto:
8 dag margaryny
10 dag cukru
1/2 szklanki miodu
2 łyżki przyprawy korzennej
1/2 szklanki śmietany 18%
3 jajka
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
Polewa:
1 łyżka masła
1,5 łyżki cukru
1,5 łyżki kakao
1,5 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
1. Margarynę rozpuszczam z miodem i cukrem. Dodaję przyprawę
korzenną oraz śmietanę. Mieszam i gotuję 2-3 minuty. Masę odstawiam do przestudzenia.
2. Do masy dodaję żółtka. Miksuję. Stopniowo wsypuję mąkę
wymieszaną z sodą i cynamonem. Na końcu do ciasta dodaję pianę ubitą z białek.
Delikatnie mieszam ciasto.
3. Ciasto wykładam na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia
(wymiary 10x25cm). Piekę 60 minut w temperaturze 170 stopni.
4. Masło gotuję 3 minuty razem z cukrem, wodą i kakao. Odstawiam do przestudzenia. Gęstą polewą polewam ciasto. Wierzch posypuję prażonymi
migdałami lub orzechami włoskimi.
Uwielbiam ten korzenny zapach :)
OdpowiedzUsuńPyszny :)
OdpowiedzUsuń