Truskawki to owoce mające wiele wartości odżywczych. Jedzenie tych owoców ma korzystny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Teraz kiedy trwa sezon truskawkowy warto sięgnąć po te pyszne owoce. Możecie z nich przygotować smakowite ciasta, takie jak Maziak.
SKŁADNIKI:
Ciasto ciemne:
6 żółtek,
2 całe jajka,
1/2 szklanki cukru,
4 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
100 ml oleju,
Ciasto jasne:
6 białek,
1 kopiasta szklanka cukru,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka octu 10%,
100 ml oleju,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
2 opakowania cukru waniliowego,
2 łyżki cukru pudru,
200g masła,
Dodatkowo:
500g świeżych truskawek,
3 opakowania galaretki truskawkowej,
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto ciemne: Żółtka, jajka oraz cukier razem ucieram na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodaję do masy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz olej.
2. Ciasto jasne: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier i razem miksuję. Następnie do piany dodaję mąkę ziemniaczaną, ocet i olej.
3. Na blaszkę o wymiarach 35cmx22cm wyłożoną papierem do pieczenia nakładam naprzemiennie porcję ciemnego i jasnego ciasta. Ciasto mieszam widelcem. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty.
4. Masa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszki budyniowe. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję 2 minuty. Ugotowany budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Do utartego masła stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Masą przekładam upieczone ciasto.
5. Truskawki obieram z szypułek i przekrawam na pół. Owoce układam na wierzchu ciasta. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Tężejącą galaretką zalewam truskawki na cieście. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.
Pyszne letnie ciasto z owocami :)
OdpowiedzUsuńNazwa intrygująca, a ciasto wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto! A truskawki uwielbiam! <3 :)
OdpowiedzUsuńTo moje drugie ciasto jakie zrobilem. Ciasto wyroslo mi jak karpatka. Nie wiem czy dobrze ze tych wulkanow nie dalem do srodka. Jest przepyszne tylko troszke twardawy ma spod, a nie byl spieczony.
OdpowiedzUsuń