piątek, 3 czerwca 2016

Spaghetti z letnimi warzywami w sosie śmietanowo- serowym

Na dzisiejszy obiad proponuję pyszny makaron z warzywami duszony w sosie śmietanowo- serowym. Potrawę warto przygotować szczególnie latem, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw i kiedy chcemy przygotować coś na "szybko", bo nie chce nam się długo stać przy garach. 



SKŁADNIKI:
250g makaronu spaghetti,
1 cukinia,
1 papryka czerwona,
100g pomidorków cherry,
1 cebula,
1 szklanka śmietany 30%,
50g sera żółtego,
4 łyżki oliwy,
oregano,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron spaghetti gotuję al dente w osolonej wodzie.
2. Cukinię i paprykę kroję w paski. Cebulę kroję w kostkę. Ser żółty ścieram na tarce o małych otworach.
3. Na oliwie szklę cebulę. Do cebuli dodaję cukinię, paprykę i pomidorki cherry. Smażę około 10 minut. Warzywa zalewam śmietaną i dodaję żółty ser. Duszę około 3 minut. Dodaję ugotowany makaron spaghetti. Mieszam i duszę jeszcze przez 2 minuty. Potrawę doprawiam do smaku oregano, solą oraz pieprzem.


1 komentarz: